«Ви кажете неправду!». Ведучий ВВС жорстко поспілкувався з послом Росії та звинуватив його у брехні

«Ви кажете неправду!». Ведучий ВВС жорстко поспілкувався з послом Росії та звинуватив його у брехні

9 Червня 2022
2301
9 Червня 2022
12:14

«Ви кажете неправду!». Ведучий ВВС жорстко поспілкувався з послом Росії та звинуватив його у брехні

2301
Стівен Сакур – Василю Небензі: Я дозволю нашій аудиторії самостійно зробити висновок про те, наскільки правдоподібно звучать ваші твердження.
«Ви кажете неправду!». Ведучий ВВС жорстко поспілкувався з послом Росії та звинуватив його у брехні
«Ви кажете неправду!». Ведучий ВВС жорстко поспілкувався з послом Росії та звинуватив його у брехні

Ведучий ВВС Стівен Сакур у програмі HardTalk жорстко поспілкувався з представником Росії в ООН Василем Небензею та звинуватив його у брехні.

Програму Сакур почав із загального питання: «Через 100 днів з початку збройного конфлікту чи можете ви сказати, що російське вторгнення в Україну йде за планом?».  

«Мені здається, прогрес є, – анітрохи не зніяковів Небензя. – Ніхто не обіцяв результату через три дні або через тиждень. Зараз деякі експерти запевняють, що російська військова операція забуксувала і йде значно повільніше, ніж планувалося. Але прогрес є, він триває, і це ясно як божий день», – цитує Небензю ВВС News Україна.

Російський дипломат кілька разів заявив, що Захід налаштований до Росії упереджено, і навіть сказав ведучому: «Те, що ви називаєте "міжнародним співтовариством", перебуває в маренні щодо того, що відбувається в Україні».

Під час ефіру російський дипломат наполягав, що нібито не було незалежних підтверджень звірств російської армії в Україні.

«Ми багато чуємо про звірства, нібито скоєні на території України російською армією, – сказав Небензя. – Заяви ці не були підтверджені, принаймні незалежних підтверджень не було. Куди рідше ви розповідаєте про ті звірства, які творять українські війська та націоналісти на Донбасі...».

У цей момент Стівен Сакур перебив Небензю: «Вам, можливо, відомо, що я брав інтерв'ю у представників української влади. І я ставив їм дуже незручні питання. Сьогодні настала черга ставити дуже незручні питання вам. Як ви кажете, ці звинувачення чи твердження не мають незалежного підтвердження. Так от, дуже навіть мають. І були підтверджені.

Експерти ООН, які перебувають у зоні військового конфлікту, повідомляють про сотні загиблих в Україні дітей. Незалежна організація Save the Children стверджує, що в Україні були зруйновані повністю або частково вже 1800 шкіл. Ми знаємо напевно про майже 400 об'єктів української медичної інфраструктури, які були повністю або частково зруйновані внаслідок артилерійських обстрілів та бомбардувань».

У відповідь Небензя запропонував ведучому подумати, чи можливо таке, що описані руйнування стали результатом обстрілів не російської армії, а нібито української, бійці якої, за його словами, «з першого дня задіяли військові об'єкти, включаючи бронетехніку та важку артилерію, в районах житлових кварталів та об'єктів соціальної інфраструктури: шкіл, лікарень та дитячих садків».

«Вони продовжують це робити досі, – запевнив Небензя, – у Миколаєві, Краматорську, Слов'янську та Одесі. Вони ведуть обстріл власних житлових кварталів, і як підтвердження у нас є свідчення українських військовополонених».

У відповідь Сакур зауважив, що посол Росії «з різних причин може стверджувати, що руйнація міст, наприклад, Маріуполя – нібито справа рук українських військових», які нібито обстрілюють власні житлові квартали.

«Я дозволю нашій аудиторії самостійно зробити висновок про те, наскільки правдоподібно звучать такі твердження», – додав ведучий.

Також Сакур запитав: «Мені ось тільки цікаво тоді: а ви вірите, що жінок та дітей українці теж ґвалтують самі – своїх власних? Тому що експерти ООН задокументували щонайменше тисячу випадків скоєння російськими військами жахливих сексуальних злочинів щодо українських мирних громадян».

«Я вам перераховую факти з місць, – нагадав ведучий. – У тому вигляді, в якому їх повідомляють незалежні експерти ООН, що перебувають у зоні збройного конфлікту. Ви можете скільки завгодно заперечувати ці факти, називати їх фейками, казати, що ООН упереджена і необ'єктивна щодо Росії. Ми з вами так можемо продовжувати до кінця інтерв'ю. Але я про інше. Я – про правду. І про те, наскільки вашій правді можна вірити».

Ведучий нагадав, як російського представника в ООН викрили на брехні. Після обстрілу маріупольського пологового будинку Небензя на засіданні Генасамблеї розмахував двома фотографіями українських жінок, стверджуючи, що це насправді одна людина, підставна актриса. Натомість незалежне розслідування довело, що це різні жінки: одна померла внаслідок обстрілу, другу російські війська насильно вивезли у Донецьк.

«Ви також запевняли, що у вас є свідчення про нібито наявний в Україні завод з виробництва біологічної зброї. Навіть у Росії один із провідних експертів у цій сфері назвав представлені вами докази абсурдом... Тобто ви, посол, кажете неправду», – сказав Сакур.

Сакур нагадав Небензі історію іншого російського дипломата, Бориса Бондарєва, який звільнився після початку війни в Україні з формулюванням «ніколи не було так соромно за країну».

«Ви вважаєте, що і я повинен зробити те саме?», – запитав Небензя.

«Ні, мені лише цікаво, чи не знаходять ці слова якогось відгуку у вашій душі», – відповів ведучий.

Останнє питання Сакура було про дипломатичну та економічну ізоляцію Росії, дії якої в Україні на сьогодні підтримують лише Білорусь, Північна Корея, Сирія та Еритрея.

«Навіть Китай – який, начебто, має бути вашим другом – заявив, що територіальну цілісність України необхідно поважати. У вас скінчилися друзі», –  резюмував ведучий.

У відповідь Небензя заявив, що не погоджується з такою оцінкою і не впевнений, що спроби світової спільноти ізолювати Росію матимуть успіх.

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ і тероборона  відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст, вбивають та грабують цивільне населення. Дії російської армії можуть бути кваліфіковані як геноцид українського народу. Після поразки на півночі України росіяни перекинули свої війська на схід, намагаються захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Також частково окупованою залишається територія південних областей України.  

Скріншот відео: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2301
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
olvr
684 дн. тому
Небензя не повинен робити те саме, що Бондарєв. Для нього краще просто застрелитися.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду