СБУ затримала в Одесі російського колаборанта, який раніше був пов’язаний із партією Шарія

СБУ затримала в Одесі російського колаборанта, який раніше був пов’язаний із партією Шарія

3 Серпня 2023
563
3 Серпня 2023
11:25

СБУ затримала в Одесі російського колаборанта, який раніше був пов’язаний із партією Шарія

563
Дружина підозрюваного зараз мешкає в Санкт-Петербурзі і також співпрацює з російською владою.
СБУ затримала в Одесі російського колаборанта, який раніше був пов’язаний із партією Шарія
СБУ затримала в Одесі російського колаборанта, який раніше був пов’язаний із партією Шарія

Служба безпеки України повідомила, що провела в Одесі багатоетапну спецоперацію і в результаті затримала чоловіка, який є агентом Головного управління Генштабу ЗС РФ.

За даними правоохоронців, зловмисник передавав росіянам цілі для повітряних ударів по місту, відстежував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки ракетних обстрілів і ударів дронами-камікадзе.

Підозрюваний є приватним юристом, раніше був помічником-консультантом декількох депутатів із фракції Партії Шарія в одній із райрад Одеської області.

Після повномасштабного вторгнення РФ чоловік разом із дружиною виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де за власної ініціативи звернувся до «військового комісаріату Криму». Там одесита завербував кадровий співробітник російського ГРУ.

Колаборант дав підписку про негласне співробітництво на користь РФ і отримав оперативний псевдонім Diezel, а також 500 доларів авансу за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України. Після цього чоловік повернувся в Одесу для збору розвідданих.

Для прикриття він влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявили мобільні телефони та електронні носії інформації з доказами незаконної діяльності, а також зброю та боєприпаси.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Правоохоронці також планують повідомити про підозру у шпигунстві його російському куратору.

Крім того, контррозвідка СБУ ідентифікувала дружину зрадника, яка зараз мешкає у Санкт-Петербурзі і також співпрацює з російським ГРУ. Зокрема, вона адмініструє телеграм-канал, який на замовлення ворожих спецслужб поширює фейки про ситуацію в Одесі.

Спецоперацію з викриття проводили співробітники СБУ в Одеській області за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури.

Нагадаємо, раніше ми писали, що СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ

Також ми повідомляли, що СБУ викрила на Львівщині комуніста, який закликав до припинення існування України.

Фото: СБУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду