СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ

СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ

31 Липня 2023
784
31 Липня 2023
10:41

СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ

784
Колаборант облаштував «спостережний пункт» на власній дачі, яка розташована в одному із садових товариств поблизу південного фронту.
СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ
СБУ затримала на Запоріжжі викладача інформатики, який передавав росіянам дані про пересування ЗСУ

Служба безпеки України повідомила про затримання чергового інформатора російських спецслужб у прифронтових районах Запоріжжя.

Колаборантом виявився викладач інформатики місцевого вищого професійного училища. Ворог дистанційно залучив чоловіка до співпраці в середині липня 2023 року.

За вказівкою росіян зловмисник приховано збирав дані про дислокацію та переміщення Сил оборони на території регіону.

Для того, щоб збирати розвіддані, фігурант облаштував «спостережний пункт» на власній дачі, розташованій в одному із садових товариств поблизу південного фронту.

Колаборант використовував бінокль та іншу оптику, намагаючись виявити передові позиції підрозділів ЗСУ. Крім того, зловмисник на велосипеді об’їжджав сусідні дачні кооперативи і прилеглу місцевість, щоб фіксувати маршрути руху української військової техніки.

Координати об’єктів Сил оборони чоловік передавав представнику російської спецслужби через один із месенджерів.

Служба безпеки уточнює, що окупанти потребували розвідувальної інформації для підготовки вогневих ударів по підрозділах ЗСУ. Правоохоронці затримали російського інформатора під час спроби передачі розвідданих агресору.

У процесі обшуку за місцем проживання контррозвідники виявили мобільний телефон і ноутбук із доказами його листування зі спецслужбою РФ, чотири сигнально-шумові пістолети, перероблені під бойові, три рації, а також оптичні прилади для спостереження за віддаленими об’єктами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення Збройних сил України, вчинене в умовах воєнного стану).

Наразі колаборант перебуває під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій зловмисника. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Запорізькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав, що СБУ повідомила про підозру російському генералу, який командував бомбардуванням Маріуполя.

Крім цього, СБУ повідомила про підозру екскерівнику Оленівської колонії, причетному до катування понад 100 українських воїнів.

СБУ викрила на Львівщині комуніста, який закликав до припинення існування України.

25 липня Служба безпеки України затримала на Львівщині блогера, який публічно цькував Сили оборони, заперечував збройну агресію РФ та державну владу України. 

Фото: СБУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
784
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду