Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи

Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи

1 Серпня 2023
749
1 Серпня 2023
11:44

Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи

749
Під обмеження потрапили три судді, два державні прокурори і так званий експерт звинувачення, які сприяли позбавленню волі дисидента.
Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи
Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи

Велика Британія запровадила санкції проти російських суддів за «політично вмотивоване засудження» російського опозиційного політика Володимира Кара-Мурзи. Про це пише Reuters з посиланням на оновлений перелік санкцій проти громадян РФ, опублікований на сайті британського уряду.

Як відомо, Кара-Мурза, який має російське та британське громадянство, 31 липня програв апеляцію на 25-річний вирок, винесений йому за «держзраду та розповсюдження на міжнародних майданчиках фейків про російське вторгнення в Україну».

Обмеження у зв’язку з ув’язненням Кара-Мурзи торкнулись Віталія Бєліцького та Катерини Дорохіної — членів колегії Московського міського суду, яка винесла вирок у справі російського опозиціонера.

Крім того, британський уряд запровадив санкції проти судді Наталії Дудар, яка відмовляла Кара-Мурзі у зміні запобіжного заходу попри його проблеми зі здоров’ям. Перед тим у санкційний список Великої Британії були внесені державні прокурори у справі російського опозиціонера Борис Локтіонов й Анна Потичко, а також Данило Міхеєв — так званий експерт обвинувачення, який свідчив у суді про поширення Кара-Мурзою нібито фейків про дії Росії в Україні.

«Це відчайдушно та необґрунтовано. Відхилення апеляції Кара-Мурзи є невиправданим. Він має бути негайно звільнений», — наголосив британський прем’єр-міністр Ріші Сунак на соціальній платформі «X» (колишній «Твіттер») після того, як стало відомо, що перший апеляційний суд загальної юрисдикції у Москві 31 липня 2023 року залишив вирок Кара-Мурзі без змін. 

Своєю чергою, міністерство закордонних справ країни зробило заяву, у якій ідеться: «Кара-Мурза, який має подвійне британське громадянство, переслідується російським режимом за його антивоєнну позицію».

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

17 квітня 2023 року Московський міський суд засудив журналіста до 25 років колонії. Окрім цього, за вироком суду, впродовж семи років після виходу з колонії Кара-Мурзі не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Після винесення вироку Кара-Мурзі очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс повідомив про запровадження санкцій проти 10 росіян.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною — у 2015 та 2017 роках.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім у Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
749
Читайте також
18.09.2023 14:41
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 097
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду