detector.media
01.08.2023 11:44
Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи
Лондон запровадив санкції проти причетних до 25-річного ув’язнення російського опозиціонера Кара-Мурзи
Під обмеження потрапили три судді, два державні прокурори і так званий експерт звинувачення, які сприяли позбавленню волі дисидента.

Велика Британія запровадила санкції проти російських суддів за «політично вмотивоване засудження» російського опозиційного політика Володимира Кара-Мурзи. Про це пише Reuters з посиланням на оновлений перелік санкцій проти громадян РФ, опублікований на сайті британського уряду.

Як відомо, Кара-Мурза, який має російське та британське громадянство, 31 липня програв апеляцію на 25-річний вирок, винесений йому за «держзраду та розповсюдження на міжнародних майданчиках фейків про російське вторгнення в Україну».

Обмеження у зв’язку з ув’язненням Кара-Мурзи торкнулись Віталія Бєліцького та Катерини Дорохіної — членів колегії Московського міського суду, яка винесла вирок у справі російського опозиціонера.

Крім того, британський уряд запровадив санкції проти судді Наталії Дудар, яка відмовляла Кара-Мурзі у зміні запобіжного заходу попри його проблеми зі здоров’ям. Перед тим у санкційний список Великої Британії були внесені державні прокурори у справі російського опозиціонера Борис Локтіонов й Анна Потичко, а також Данило Міхеєв — так званий експерт обвинувачення, який свідчив у суді про поширення Кара-Мурзою нібито фейків про дії Росії в Україні.

«Це відчайдушно та необґрунтовано. Відхилення апеляції Кара-Мурзи є невиправданим. Він має бути негайно звільнений», — наголосив британський прем’єр-міністр Ріші Сунак на соціальній платформі «X» (колишній «Твіттер») після того, як стало відомо, що перший апеляційний суд загальної юрисдикції у Москві 31 липня 2023 року залишив вирок Кара-Мурзі без змін. 

This is desperate and unfounded.

Rejecting @vkaramurza’s appeal is unjustifiable. He should be released immediately.

The United Kingdom stands with him and his family. https://t.co/hjBPvmsEVp

— Rishi Sunak (@RishiSunak) July 31, 2023

Своєю чергою, міністерство закордонних справ країни зробило заяву, у якій ідеться: «Кара-Мурза, який має подвійне британське громадянство, переслідується російським режимом за його антивоєнну позицію».

Нагадаємо, Володимира Кара-Мурзу заарештували у Москві у квітні 2022 року. Проти нього порушили кримінальну справу за звинуваченням у поширенні «фейків» про армію та помістили до слідчого ізолятора. У липні проти нього порушили ще одну кримінальну справу — про роботу «небажаної» організації. А 6 жовтня його звинуватили у державній зраді.

17 квітня 2023 року Московський міський суд засудив журналіста до 25 років колонії. Окрім цього, за вироком суду, впродовж семи років після виходу з колонії Кара-Мурзі не можна буде займатися журналістською діяльністю.

Після винесення вироку Кара-Мурзі очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс повідомив про запровадження санкцій проти 10 росіян.

Володимир Кара-Мурза не вперше зазнає переслідувань з боку російської влади. За інформацією Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, співробітники ФСБ стежили за журналістом безпосередньо перед тим, як він два рази потрапляв до реанімації внаслідок отруєння невідомою речовиною — у 2015 та 2017 роках.

Розслідувачі вважають, що отруєння Кара-Мурзи було помстою за те, що він разом з Борисом Нємцовим лобіював ухвалення в США (а потім у Канаді та Євросоюзі) акта Сергія Магнітського, який передбачає санкції проти російських високопосадовців.

Фото: Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY