Нападниця на журналістку NewsOne отримала два роки умовно

Нападниця на журналістку NewsOne отримала два роки умовно

27 Липня 2023
1772
27 Липня 2023
17:55

Нападниця на журналістку NewsOne отримала два роки умовно

1772
Інцидент стався майже п’ять років тому і був розцінений судом як заподіяння журналістці легких тілесних ушкоджень у звʼязку з її професійною діяльністю.
Нападниця на журналістку NewsOne отримала два роки умовно
Нападниця на журналістку NewsOne отримала два роки умовно

Печерський районний суд міста Києва засудив громадянку, яка у вересні 2018 року напала на кореспондентку телеканалу NewsOne Дарину Білеру. Вона отримала два роки позбавлення волі, але була звільнена від відбуття покарання з іспитовим строком. Про це рішення суду повідомив Судовий репортер.

Суд визнав громадянку винною в заподіянні кореспондентці легких тілесних ушкоджень у звʼязку з її професійною діяльністю. Інцидент стався 17 вересня 2018 року в Києві під будівлею Генеральної прокуратури, де проходив мітинг проти передання російській стороні уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва. Останній начебто хотів воювати проти росіян на Донбасі.

Знімальну групу телеканалу NewsOne закидали льодом та курячими яйцями. Оператор, який працював із журналісткою, повідомив, що агресивні дії вчинялися лише щодо їхньої знімальної групи. На його очах до напарниці підійшла невідома жінка та вдарила її рукою по голові. Дарина Білера, злякавшись, мусила припинити пряму трансляцію. Пізніше в потерпілої лікарі виявили синець на вушній раковині. 

Сторона захисту намагалася довести відсутність складу кримінального правопорушення (за ч. 2 ст. 345-1 КК). А саме, що обвинувачена дала ляпаса потерпілій через її провокативну поведінку. Начебто журналістка її першою штовхнула — вдарила в сонячне сплетіння. Тому адвокат переконував, що дії його підзахисної мають кваліфікуватися як хуліганство (ст. 296 КК). Крім того, потерпіла нібито не мала ознак належності до професії журналіста.

Обвинувачена заявила, що кається в скоєному, однак не знала, що потерпіла є журналісткою. Вона розповіла, що, опинившись поблизу мітингу, підійшла подивитися, що відбувається. Розмовляючи з людьми, обвинувачена відчула, як її хтось штовхнув у сонячне сплетіння, відчула біль та нахилилася. Піднявши голову, вона помітила, як невелика дівчина пробігла, проштовхуючись крізь натовп, після чого в неї полетіли сторонні предмети. Мікрофона в руках дівчини не бачила, оскільки дивилася на неї зі спини. Жінка підтвердила, що наздогнала дівчину і з метою помсти дала їй ляпаса. Обвинувачена повідомила, що інші журналісти та оператори стояли окремо на майданчику за 10–15 метрів від місця подій, і з їхнього зовнішнього вигляду можна було зрозуміти, що це журналісти, а із зовнішнього вигляду потерпілої — ні.

Але версія захисту спростовувалася відеозаписом, на якому видно, що під час коментування журналісткою події в неї летять сторонні предмети з натовпу, частина яких (розбиті яйця) залишається на волоссі. Водночас із натовпу звучить вигук «Шльондра!». Невідомий чоловік у блакитній куртці виштовхує кореспондентку, вигукуючи: «Йди звідси!». 

Почувши образи, журналістка відходить убік та продовжує працювати в прямому ефірі, тримаючи мікрофон з назвою телеканалу. Згодом в кадрі зʼявляється жінка, яка опускає мікрофон кореспондентці. Відразу після цього жінка у вишиванці з окулярами на голові підходить до журналістки збоку і бʼє її долонею по голові. Журналістка відходить і повідомляє, що вони змушені перервати трансляцію.

Відеозапис спростовує свідчення обвинуваченої в частині того, що удару завдано у відповідь на провокативну поведінку потерпілої, і підтверджує, що присутні усвідомлювали, що перед ними журналістка. У протестувальників журналістка асоціювалася з імовірними власниками телеканалу, які викликали неприязнь.

Тому суд визнав доведеним, що жінка вдарила дівчину саме через її професійну журналістську діяльність. 

Зафіксовані на відеозаписі обставини, на думку суду, відкидають ймовірність того, що тілесні ушкодження потерпілої могли бути спричинені сторонніми предметами, які летіли в журналістку з боку натовпу під час прямого ввімкнення. Суд переконався, що синець потерпілій завдано саме рукою обвинуваченої. Хоча вона і не визнала своєї провини, суд надав їй можливість виправлення без відбування тюремного строку.

Як повідомляв «Детектор медіа», 17 вересня 2018 року учасники акції напали на кореспондентку телеканалу NewsOne Дарину Білеру, яка висвітлювала заворушення під будівлею Генеральної прокуратури України в Києві. За фактом нападу поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України та повідомила про підозру жінці через напад на журналістку.

В Україні з лютого 2021 року рішенням РНБО заблоковані канали, які перебувають у сфері впливу одного з лідерів «ОПЗЖ», Віктора Медведчука: «112 Україна», NewsOne та ZiK.

Підставою для запровадження санкцій проти телеканалів та їх формального власника Тараса Козака стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму

У квітні 2021 року адміністрація YouTube заблокувала перегляд в Україні каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK. Після цього «канали Медведчука» перейшли на резервні ютуб-канали.

8 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів «Наш», «Максі ТВ», 112, NewsOne, ZIK, UkrLive та Перший незалежний.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1772
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду