Двоє нападників на журналіста з Чернівців отримали умовний термін

Двоє нападників на журналіста з Чернівців отримали умовний термін

13 Лютого 2024
797
13 Лютого 2024
17:51

Двоє нападників на журналіста з Чернівців отримали умовний термін

797
Журналіст незадоволений вироком і подаватиме апеляційну скаргу.
Двоє нападників на журналіста з Чернівців отримали умовний термін
Двоє нападників на журналіста з Чернівців отримали умовний термін

Вижницький районний суд Чернівецької області визнав двох громадян винними в насильстві щодо буковинського журналіста. Їх засуджено до двох років позбавлення волі, але звільнено від відбуття покарання з випробувальним строком на два роки. Таке рішення, повідомляє «Судовий репортер», суд ухвалив 7 лютого 2024 року. 

Суд звернув особливу увагу на те, що журналіст, незалежно від його співпраці з конкретними засобами масової інформації, форми і змісту висловлювань, перебуває під особливою правовою охороною держави. А тому особа, яка вчиняє протиправні дії проти безпеки журналіста, підлягає встановленій законом відповідальності безвідносно до того, чи схвалює така особа, суспільство або держава професійну діяльність того чи іншого журналіста.

Представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області дізналася, що потерпілим є активіст громадської організації «Конституційно-правовий конгрес», журналіст «КПК інфо» Дмитро Каланча.

У вироку суду зазначається, що 12 листопада 2021 року Каланча перебував біля річки Черемош у селі Іспас Вижницького району, де фіксував на камеру корчування пнів та завантаження лісодеревини. У той час він виконував редакційне завдання з висвітлення корупційних дій стосовно незаконного вирубування лісу та захоплення земельних ділянок. 

Зі слів потерпілого відомо, що на місці події перебували й два поліцейські. Тоді ж приїхали двоє місцевих чоловіків, які спочатку погрожували журналісту, а згодом витягли його з машини та почали бити по різних частинах тіла. Один з нападників був з пістолетом. 

«Поліціянти нібито стояли за півтора метра і підійшли, коли на чоловіка напали. Потім на місце події приїхала слідчо-оперативна група і швидка медична допомога. У журналіста діагностували синці й садна», — йдеться у вироку.

У коментарі представниці ІМІ Дмитро Каланча розповів, що незадоволений вироком і подаватиме апеляційну скаргу. Він зазначив, що судова справа тривала понад два роки і її хотіли закрити за строком давності. 

За словами журналіста, поліцейські не завадили конфлікту й підійшли тільки тоді, коли стався напад.

«Поліцейські сказали: “Не бийтеся”. На цьому все. Винуватці мене сильно побили, пошкодили моє майно, зокрема телефони, планшети, забрали записник із грошима. У мене контузія ока, розтрощені зуби. Це все зазначено в експертизі. Я подаватиму апеляційну скаргу. Це смішний вирок! На мене був вчинений озброєний напад у присутності працівників поліції. Також в експертизі чітко написано, що травми голови завдано рукояткою пістолета. Тобто це все доведено», — сказав Дмитро Каланча. 

Крім того, потерпілий зазначає, що неодноразово звертався до правоохоронних органів щодо численних порушень стосовно незаконного вирубування лісу та вивезення з річки гравійно-піщаної суміші у Вижницькому районі. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що суд задовольнив скаргу журналістки телеканалу «Еспресо» Марії Івановської. Журналістка подала скаргу на постанову слідчого Тернопільського районного управління поліції про закриття кримінального провадження у справі про напад на неї, який стався 8 травня 2023 року в Тернополі.

Також ми писали про те, що Касаційний кримінальний суд Верховного Суду відкрив кримінальне провадження щодо справи про напад на журналіста програми розслідувань «Антирейтинг» Олександра Крижанівського у серпні 2021 року. 

Касаційне провадження відкрите за касаційною скаргою прокуратури Житомирської області, яка оскаржує ухвалу Житомирського апеляційного суду від 19 вересня 2023 року. Тоді суд другої інстанції просили скасувати вирок Корольовського районного суду міста Житомира, який 23 серпня 2022 року виправдав охоронця, обвинуваченого в перешкоджанні та погрозах Крижанівському.

Фото: Unsplash

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
797
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду