Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Deutsche Welle працевлаштувати звільнену медійницю

Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Deutsche Welle працевлаштувати звільнену медійницю

9 Січня 2024
3978

Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Deutsche Welle працевлаштувати звільнену медійницю

3978
У рішенні суду наголошується, що співробітницю видання було звільнено під час відпустки, наданої у зв'язку з вагітністю та пологами.
Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Deutsche Welle працевлаштувати звільнену медійницю
Шевченківський райсуд Києва зобов’язав Deutsche Welle працевлаштувати звільнену медійницю

Шевченківський районний суд міста Києва розглянув справу проти німецького видання Deutsche Welle у зв’язку зі звільненням працівниці цього медіа влітку 2023 року. Про це повідомляє ГО «Жінки в медіа».

Відповідно до рішення суду від 22 листопада 2023 року по справі № 761/26516/23, Deutsche Welle зобов’язується працевлаштувати звільнену особу згідно з ч. 3 ст. 184 КЗпП України, відповідно до її фаху. 

«Жінки в медіа» припускають, що, згідно з оприлюдненими в судовому рішенні обставинами, потенційно може йтися про медійницю Маргариту Захарчук, координаторку проєктів DW Akademie, яку звільнили з роботи у зв’язку з декретною відпусткою та пологами навесні 2023 року. Про своє звільнення Захарчук розповіла на власній фейсбук-сторінці: 

«Повідомлення про неочікуване звільнення прийшло у найбільш вразливий період, за місяць перед пологами, і спричинило неабиякий стрес. DW — організація, яка активно виступає проти будь-яких форм дискримінації, в тому числі гендерної, проводить численні заходи на підтримку прав жінок та рівних можливостей для них. Саме тому моє звільнення без подальшого працевлаштування є порушенням не тільки законодавства України, а й суперечить морально-етичним принципам та цінностям, які декларує DW».

«Жінки в медіа» зауважили, що ця громадська організація підтримувала Маргариту Захарчук інформаційно. Зокрема, голова ГО Ліза Кузьменко розмістила допис, у якому закликала до відповідальності керівництво Deutsche Welle: «Ця історія не могла статися в Німеччині, але сталася в Україні. Очевидно, люди думають, що жінка, в країні, де йде війна й недосконала система захисту трудових прав, просто промовчить. Я хочу, щоби DW Akademie Deutsche Welle, яка звільнила Margarita Zakharchuk прямо під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, взяла на себе відповідальність». 

«Наказом №0224 від 24.02.2023 позивачці надано відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами на період з 01.03.2023 по 29.06.2023 включно, однак наказом №0331 від 31.03.2023 позивачку було звільнено із займаної посади у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору, тобто звільнення відбулось під час вагітності позивачки», — йдеться в рішенні суду, опублікованому на сайті Єдиного судового реєстру України 22 листопада 2023 року. 

Також у судовому порядку частково задовольнили вимоги позивачки про стягнення компенсації втраченого заробітку та стягнення моральної шкоди. Зокрема Deutsche Welle має сплатити позивачці 15000 грн на професійну правничу допомогу, 1073,60 грн — судовий збір на користь держави. 

ГО «Жінки в медіа» також надала коментар керівниці юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксани Максименюк щодо цієї справи: «Чинне трудове законодавство та судова практика свідчить проте, що більший захист мають працівники, а ніж роботодавці, тому звернення до суду у разі незаконного звільнення допоможе відновити порушене право. Та отримати справедливу компенсацію», — прокоментувала цю справу  

У ГО зазначили, що сама Маргарита Захарчук ситуацію наразі не коментує.

Нагадаємо, у коментарі «Детектору медіа»  24 липня 2023-го Маргарита Захарчук зазначала, що про звільнення їй повідомили 1 квітня, обґрунтувавши своє рішення «скороченням штату». Після цього журналістка зв’язалася зі своєю адвокаткою, яка запропонувала їй такі шляхи: «Або мене звільняють, і я маю місяць для оскарження їхнього рішення, або є судова практика, згідно з якою роботодавцю дають три місяці, щоб знайти для мене нову посаду на своєму підприємстві чи іншому. Окрім цього, вони мають виплатити кошти за ці три місяці пошуків». 

25 липня «Детектор медіа» отримав відповідь на свій запит від очільниці пресслужби DW, в якій та стверджувала, що проєкт, над яким працювала Захарчук, завершився. Журналістка цю інформацію спростувала.

Фото: Маргарита Захарчук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3978
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду