Компанія Deutsche Welle звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час її відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

Компанія Deutsche Welle звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час її відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

24 Липня 2023
5043
24 Липня 2023
19:00

Компанія Deutsche Welle звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час її відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

5043
Згідно зі ст.184 Кодексу законів про працю, роботодавець не може звільнити вагітну жінку, окрім випадків повної ліквідації підприємства чи організації.
Компанія Deutsche Welle звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час її відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами
Компанія Deutsche Welle звільнила журналістку Маргариту Захарчук під час її відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами

Німецька організація Deutsche Welle звільнила журналістку, координаторку проєктів DW Akademie Маргариту Захарчук під час її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Про це Маргарита написала на своїй фейсбук-сторінці, а також розповіла подробиці «Детектору медіа».

Журналістка координувала проєкти DW Akademie, які, зокрема, стосуються освіти для медійників. Нещодавно Захарчук також розпочала проєкт для літніх людей з розвитку медіаграмотності, який продовжили до 2026 року. 

«Повідомлення про неочікуване звільнення прийшло у найбільш вразливий період, за місяць перед пологами, і спричинило неабиякий стрес. Після 6 років сумлінної праці отримати "Дойче-Велле наразі не має необхідності у залученні додаткових штатних одиниць", замість якихось коментарів — сухе повідомлення про необхідність здати робочу техніку, викликало біль, тривогу і врешті нерозуміння, як таке може трапитися в цивілізованому суспільстві», — йдеться в її дописі.

Як зазначила Захарчук у коментарі «ДМ», про звільнення їй повідомили 1 квітня, обґрунтувавши своє рішення «скороченням штату». Після цього журналістка одразу зв'язалася зі своїм адвокатом.

«Вона запропонувала такі шляхи: або мене звільняють, і я маю місяць для оскарження їхнього рішення, або є судова практика, згідно з якою роботодавцю дають три місяці, щоб знайти для мене нову посаду на своєму підприємстві чи іншому. Окрім цього, вони мають виплатити кошти за ці три місяці пошуків», — пояснила вона.  

За її словами, у DW запевнили, що вони надалі виконуватимуть свої обов'язки роботодавця, а саме — виступатимуть фінансовим агентом для Фонду соціального страхування, який виплачував журналістці лікарняний, за умови, якщо його продовжать. Зрештою, захист журналістки надіслав компанії досудове попередження.   

Маргарита Захарчук зазначила, що їй виплатили тримісячну компенсацію, однак так і не працевлаштували. Натомість організація запропонувала передати дані журналістки у територіальну службу зайнятості. 

Наразі журналістка готує позов, який планує подати до суду в Києві вже цього тижня.

Зауважимо, що згідно зі ст. 184 Кодексу законів про працю, роботодавець не може звільнити вагітну жінку, окрім випадків повної ліквідації підприємства чи організації.

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Представництва DW в Україні та очікує на відповідь. 

ОНОВЛЕНО 25.07.2023

Ми отримали відповідь від очільниці пресслужби DW Карли Хагеманн щодо причин та обставин звільнення Маргарити Захарчук. Пані Хагеманн пояснила: українську журналістку звільнили, оскільки вона мала контракт на співпрацю у проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня цього року.

«Пані Захарчук працювала у DW Akademie як асистентка, маючи контракт із фіксованими термінами, у проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня 2023 року, — написала нам Карла Хагеманн. — Фінансування даного проєкту та зокрема її роботи закінчилось у цей день. Компанія Deutsche Welle як працедавець повністю виконала всі свої зобов’язання, які передбачені українським трудовим законодавством, починаючи від старту проєкту і до 31 березня 2023-го. Зокрема пані Захарчук отримала належну компенсацію. Також DW запропонувала їй допомогу у пошуку нових можливостей для працевлаштування, від чого пані Захарчук відмовилась. З того часу, як вона виїхала з України, DW була із нею на зв’язку і прозоро надавала всю інформацію».   

Фото: Маргарита Захарчук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5043
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду