Серіали vs Дрони

Серіали vs Дрони

20 Липня 2023
4287
20 Липня 2023
19:36

Серіали vs Дрони

Артем Біденко
голова правління ГО «Інститут інформаційної безпеки»
4287
Багато хто вимагає, щоби в дописах у фейсбуку експерти давали готові рішення – як зробити правильно. Тож я вирішив одразу написати ключове слово, яке може вирішити багато наших проблем. Ой ні, два слова. Делегування і комунікація. Або комунікація та делегування.
Серіали vs Дрони
Серіали vs Дрони

1. Комунікація

Уявімо, що ми живемо в країні, де працюють базові політичні механізми, де люди кооперуються в команди і спільно досягають цілей. В такій уявній країні ще в жовтні-листопаді минулого року, коли пролунав перший дзвіночок щодо 500 млн на серіали — комунікаційна команда уряду (так званий офіс «Єдиного голосу») мала би відпрацювати кейс і запропонувати його публічне висвітлення.

Це відбулося би в лютому, наприклад. Прем’єр-міністр озвучив би пріоритети по реформах на 2023 рік. Умовно, Головні Реформи для сильної країни. Один — оборона. Два — економіка. І десь шість чи сім – креативні індустрії. Зокрема, розказав би про необхідність створювати масовий продукт, адже люди продовжують дивитися радянське чи російське лайно (уявіть, щоб ПМ таке дійсно сказав в ефірі), і нам конче потрібен власний масовий продукт – без претензії на фестивалі, але про життя як воно є.

ПМ: «Скажу одразу, з десяти проектів два будуть відстійних, один класний, а інші середнячки. Але ж і Люк Бессон знімає не тільки хороші фільми. Звичайно, має бути інша модель, коли бізнес інвестує в кіно, але для цього потрібні серйозні законодавчі зміни на рівні податкового та бюджетного законодавства, і ми їх готуємо. Однозначно, держава має виступати замовником, а не дотувати. Але зараз війна, тож маємо допомогти слабшим індустріям і заодно вирішити проблему домінування чужого продукту. Тож буде конкурс, можуть подаватися різні компанії, пріоритет – фільми та серіали про наших героїв: воїни, медики, волонтери, вчителі і т.д. і т.п. Звичайно, це можуть бути сіткоми, драми, детективи – головне, щоб людям подобалося».

І ось ми в сьогоднішньому дні. Так само всі сперечаються, чи потрібен нам серіал про Паровоза. Але присмак цієї суперечки трохи інший, він про вподобання, а не про несправедливість.

Невеликий відступ. Моя персональна думка — масова культура є такою ж важливою, як зброя. Створювати свій продукт — книжки, фільми, серіали, вистави – критично необхідно для держави, яка воює за цінності. Особливо в умовах домінування ворожого продукту впродовж десятиліть. Тож для мене відповідь проста — і дрони, і серіали.

2. Делегування

Чому ж не відбулося ідеально, попри те, що країною управляють успішні комунікаційники? Тому що ефективний державний менеджмент, окрім маси певних якостей, обов’язково має включати в себе вміння делегувати, формувати ланцюжок реалізації рішення. В тій політичній системі, яка побудована в Україні, це означає обов’язкове включення урядових інституцій. Простіше кажучи, ефективна комунікація проектів має бути саме від уряду. Як би інакшого не хотілося офісу президента, самому президенту – воно не працює. Просто тому, для власних брифінгів та звернень вони запитують інформацію в кабміну. Просто тому, що частину моніторингів їм закуповує кабмін. Просто тому, що всі важелі і бюджети знаходять в уряді, і міністерства в щоденному режимі працюють з реальними питаннями.

І вже тут починається управлінська історія. Адже, делегувавши комунікацію уряду і прем’єр-міністру, ти робиш їх відповідальними за провали. Ти можеш побудувати систему kpi. Ти можеш автоматизувати роботу. Ти можеш зосередитися на ціннісних речах, безпеці і обороні.

А натомість створено чергову «приблуду» (дивіться один з моїх попередніх постів). Нібито за серіали відповідає Мінкульт і критикують особисто міністра. Але невже хтось в цій країні вірить, що рішення про серіали в нинішніх реаліях повного контролю ОПУ — ухвалює міністр? А ті, хто реально ухвалюють рішення — фізично не мають часу на цю дрібну роботу, адже в них вал міжнародки, оборони, зброї і т.д і т.п. Десь периферійно ці люди пробіглися очима по списку, комусь кивнули в коридорі — і вже понеслося, що «Сам» погодив», «Сам» дозволив.

Я часто раджу почитати книжку «Президентська влада» Річарда Нойштадта. Вона — про американських президентів, серед яких теж були талановиті політики, але не дуже успішні менеджери. І саме (не)вміння делегувати, а потім контролювати — в основі багатьох політичних криз і проблем. Це не є суто українська проблема. Але наша проблема — впродовж років ми не вчимося, не міняємося, і не створюємо інститути. А зараз ще й руйнуємо ці інститути, особливо в сфері культури.

І якщо вже говорити про серіали та дрони... Давайте запитаємо інакше. Якщо держава не просто дотує продюсерську компанію, але замовить в неї серіал, в якому будуть правильні наративи, буде патріотична тематика, буде м’яка пропаганда — і це буде цікаво та сучасно. Такий серіал потрібен?

Артем Біденко, голова правління Інституту інформаційної безпеки

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4287
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду