Сайти трьох українських театрів порушують мовний закон

Сайти трьох українських театрів порушують мовний закон

17 Жовтня 2023
3220
17 Жовтня 2023
18:40

Сайти трьох українських театрів порушують мовний закон

3220
Серед закладів, що порушили норму закону про стартову сторінку українською, — Дніпровський міський театр «КВН ДГУ», Закарпатський обласний угорський драматичний театр та Хмельницький міський монотеатр «Кут».
Сайти трьох українських театрів порушують мовний закон
Сайти трьох українських театрів порушують мовний закон

З 97 сайтів театрів та філармоній в Україні мовний закон порушують лише три установи. Про це йдеться на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови.

В Україні діють 112 театрів та філармоній, однак тільки 97 із них ведуть свій сайт. В Іnstagram, Х, Facebook, TikTok, Viber, Telegram та YouTube вони створили 264 сторінки.

В офісі Уповноваженого проаналізували інформацію, яку театри поширювали протягом 2023 року, та з’ясували, що, зокрема, сайт Комунального закладу культури «Дніпровський міський театр "КВН ДГУ"» подає інформаційні матеріали, афіші та анонси лише російською. Наразі ресурс не працює. 

Окрім цього, мовний закон порушили Хмельницький міський монотеатр «Кут», стартова сторінка якого завантажується англійською мовою, а також КЗ «Закарпатський обласний угорський драматичний театр», який впродовж 2023 року використовував лише угорську.

«Зафіксовані порушення мають поодинокий характер. Сподіваюсь, протягом місяця ті театри, в яких зафіксовані порушення мовного Закону, виправлять ситуацію і забезпечать право громадян на отримання інформації та послуг державною мовою», — зазначив мовний омбудсман Тарас Кремінь.

Нагадаємо, норми мовного законодавства, які регламентують використання української в інтернеті та в інтерфейсі комп’ютерних програм, встановлених на товарах, набрали чинності з 16 липня минулого року.

Згідно з цією нормою, сайти та сторінки в соціальних мережах органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, українських медіа, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в нашій країні, повинні бути державною мовою. Поряд з версією інтернет-представництв українською можуть існувати сторінки іншими мовами. Однак українська версія повинна мати не менше за обсягом та змістом інформації, ніж іншомовні, та завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.

За минулий рік секретаріат мовного омбудсмана отримав 254 звернення громадян щодо порушення мовного закону в ЗМІ. У сфері діяльності онлайн-медіа надійшло 147 повідомлень стосовно недотримання ними вимог закону, що становить 5% від загальної кількості звернень. 

З початку 2023-го станом на червень до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 1650 звернень про недотримання мовного законодавства, третина з яких стосується саме відсутності стартової сторінки українською в користувацьких інтерфейсах.

Ілюстрація: Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду