Уповноважений перевірить 16 видавців на дотримання мовного закону

Уповноважений перевірить 16 видавців на дотримання мовного закону

27 Березня 2023
1403
27 Березня 2023
13:32

Уповноважений перевірить 16 видавців на дотримання мовного закону

1403
За даними Книжкової палати у 2022 році 16 видавців видали державною мовою менше, ніж 50% від усіх назв книжкових видань.
Уповноважений перевірить 16 видавців на дотримання мовного закону
Уповноважений перевірить 16 видавців на дотримання мовного закону

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розпочав заходи державного контролю за дотриманням вимог законодавства про державну мову 16 видавцями.

За даними Книжкової палати у 2022 році ці видавці видали державною мовою менше, ніж 50% від усіх назв книжкових видань.

«Це може свідчити про порушення вимог частини першої статті 26 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Відповідне рішення прийняте на підставі інформації, зазначеної в листі Державного комітету телебачення і радіомовлення України з посиланням на інформацію Книжкової палати України імені Івана Федорова», — повідомив Кремінь у фейсбуці.

Інших подробиць щодо видавців Кремінь не навів.

Читайте також:

Нагадаємо, відповідно до норм мовного закону, видавець зобов’язаний видавати державною мовою не менше 50 відсотків усіх виданих ним упродовж відповідного календарного року назв книжкових видань. Ця вимога не поширюється на видавничу продукцію кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України.  

З 16 липня 2022 року порушники норм закону можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

За повторне невиконання законних вимог Уповноваженого із захисту державної мови під час здійснення ним державного контролю за застосуванням державної мови накладається штраф на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 грн).

19 червня 2022 року  Верховна Рада прийняла закон про стимулювання українського книговидання і книгорозповсюдження.

За 2022 рік кількість виданих в Україні книжок зменшилася на 8 532 видань, а наклади знизилися на 16 473 тисяч примірників. 

В Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії значно поменшало російськомовних книжок. Кількість виданих цього року російськомовних книжок зменшилася на 59,3%. Також від початку великої війни в Україну більше не потрапляють книжки з території Росії.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1403
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду