В Україні значно поменшало російськомовних книжок

В Україні значно поменшало російськомовних книжок

26 Грудня 2022
1162
26 Грудня 2022
13:31

В Україні значно поменшало російськомовних книжок

1162
В Україні кількість виданих цього року російськомовних книжок зменшилася на 59,3 %. Також від початку великої війни в Україну більше не потрапляють книжки з території Росії.
В Україні значно поменшало російськомовних книжок
В Україні значно поменшало російськомовних книжок

В Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії значно поменшало російськомовних книжок. Про це йдеться у моніторингу «Детектора медіа» роботи Держкомтелерадіо за друге півріччя 2022 року.

За даними Держкомтелерадіо, станом на 15 грудня в Україні видано 7103 друкованих одиниць книг і брошур загальним тиражем 6 мільйонів 172 тисячі примірників. Серед них 5802 видань тиражем 5 мільйонів 523 тисячі примірників — українською мовою, а 624 видання накладом 399 тисяч — російською. У порівнянні з 2021 роком кількість виданих цього року російськомовних книжок зменшилася на 59,3%, тиражі впали на 68,4%.

Також від початку великої війни в Україну більше не потрапляють книжки з території Росії. З реєстру російської видавничої продукції, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України, та з єдиного державного інформаційного порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» вилучили понад 22 тисячі записів про видачу дозволів.

Вже 10 місяців нових книжок із Росії не везуть, однак повністю український ринок від російської видавничої продукції не очистили. Продукція, в законний спосіб ввезена в Україну до початку війни, сьогодні не заборонена до розповсюдження. Останні дозволи на ввезення книжок із Росії були видані 22 лютого, тому в книгарнях ще трапляються російські книжки, випущені у 2022 році.

Ситуація може докорінно змінитися, коли запрацює закон № 2309-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», ухвалений Верховною Радою 19 червня 2022 року.

Закон передбачає не лише заборону на ввезення книжок із Росії і Білорусі, а й на продаж раніше ввезених. Ухвалений іще влітку закон досі не підписав президент Володимир Зеленський. У Держкомі сподіваються, що цей закон усе ж буде підписаний і почне діяти.

У березні 2022 року Держкомтелерадіо призупинив видачу та зупинив дію дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора. 

Інформацію щодо 22216 виданих раніше дозволів комітет вилучив із Реєстру видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України, та інформаційно-телекомунікаційної системи митних органів. Отже, підприємці та компанії не можуть ввозити в Україну російські книжки.

7 липня президент Володимир Зеленський підписав проєкт закону №6287, згідно з яким держава з 2023 року компенсуватиме видатки на оренду книгарням, що продають книжки українською мовою. Також передбачено норму, за якою кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримуватимуть сертифікат на купівлю книжок українською.

Однак досі не підписано вже проголосований парламентом законопроєкт №7459, який забороняє імпорт книг з Росії та Білорусі та видання творів російських авторів, а також сприяє перекладам творів світової літератури українською. Його було направлено на підпис президенту ще 20 червня. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1162
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду