Арештованих через «замах» на Симоньян і Собчак піддають тортурам, — соратники затриманих

Арештованих через «замах» на Симоньян і Собчак піддають тортурам, — соратники затриманих

15 Липня 2023
4942
15 Липня 2023
20:54

Арештованих через «замах» на Симоньян і Собчак піддають тортурам, — соратники затриманих

4942
Сподвижники підозрюваних також називають «брехнею чекістів» звинувачення у підготовці замаху.
Арештованих через «замах» на Симоньян і Собчак піддають тортурам, — соратники затриманих
Арештованих через «замах» на Симоньян і Собчак піддають тортурам, — соратники затриманих

Басманний суд Москви заарештував сімох членів націоналістичних організацій, нібито підозрюваних у замаху на пропагандистку Маргариту Симоньян і телеведучу Ксенію Собчак, водночас соратники заявляють про тортури затриманих, повідомляє «Українська правда» із посиланням на ТАСС , «Медиазону» та The Insider.

Повідомляється, що сімом фігурантам справи про підготовку замахів на Симоньян і Собчак висунуто обвинувачення в хуліганстві.

За інформацією «Медиазони», яка посилається на пресслужбу суду, четверо заарештованих — неповнолітні 2005 і 2006 року народження, ще один був неповнолітнім на момент «вчинення злочину».  Двоє інших заарештованих — 18-річний Михайло Балашов і 22-річний Єгор Савельєв.

Водночас The Insider повідомляє, що учасників неонацистського об'єднання NS/WP, затриманих за звинуваченням у підготовці замаху на Симоньян і Собчак, катують, вибиваючи з них свідчення про підготовку терористичних актів, взаємодію з іншими складами NS/WP Crew та зв'язки з Україною. Про це виданню розповів один із представників NS/WP: «Катують струмом, душать, одному (нібито) зламали руку». Співрозмовник видання назвав імена двох затриманих: це Єгор Савельєв і Сергій Короленков.

Відео допиту одного із затриманих опублікувала російська державна пропагандистська компанія «RT». Хлопець представляється Михайлом Балашовим і стверджує, що він створив «неонацистське угруповання», а потім отримав замовлення на вбивство Собчак і Симоньян від українських спецслужб. Також повідомляється, що у справі проходять затримані з прізвищами Новік, Захаров, Гусєв і Ємельянов. 

У повідомленні ФСБ йдеться про те, що затримані — учасники угруповання «Параграф-88», але співрозмовник The Insider розповів, що ця організація проіснувала недовго і саморозпустилася. Він також назвав «брехнею чекістів» звинувачення у підготовці замаху на Симоньян і Собчак.

Як з'ясували «Важные истории», Михайлу Балашову 18 років, він закінчив школу торік. Єгору Савельєву 22 роки, у 2018-му його вже затримували у справі про замах на вбивство. Тоді повідомлялося, що він став «жертвою провокації тульського УФСБ, яке намагалося підвищити розкриваність». Пізніше його звинувачували й у закликах до екстремізму.

Нагадаємо, ФСБ Росії заявила про затримання у Москві та Рязанській області РФ членів «неонацистського угруповання», які начебто готували вбивство телеведучої Ксенії Собчак і головної редакторки пропагандистського RT Маргарити Симоньян. «Під час проведення слідчих дій вони підтвердили підготовку замахів за завданням СБУ за винагороду в розмірі 1,5 мільйона рублів за кожне вбивство», — йшлося у повідомленні ФСБ.

О 23:47 15 липня The Insider повідомив, що у сюжеті російських
«Вестей» показали 18-річного Михайла Балашова, затриманого у справі
«замаху» на Симоньян та Собчак. На обличчі Балашова чітко видно
забої та синці, а також сліди на шиї. Крім того, видно, що у Балашова
сильно набрякла рука — ймовірно, це перелом, про який теж згадували
джерела в NS/WP.








При цьому на відео RT, де Балашов дає «свідчення», синців на його обличчі
немає. Вочевидь, їх замазали, або затриманого побили пізніше.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4942
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віктор
286 дн. тому
російські спецслужби завжди були фантазерами тому для них видумати якусь комедію не представляється якоюсь складністю. Вони й все життя видумуть ворогів народу і в цю видумку вірять. Тобто сам придумав сам повірив. клоуни.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду