detector.media
12.07.2023 17:03
Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України
Лідери G7 офіційно оголосили про ухвалення спільної декларації з гарантіями безпеки для України
Президент Володимир Зеленський завив, що ця декларація — значна перемога для України та українців.

Лідери країн Групи семи (Японії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції та Італії) в середу, 12 липня, оголосили про те, що погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Таке оголошення зроблено в межах саміту НАТО у Вільнюсі.

Як передає кореспондент УНІАН, Президент США Джо Байден зазначив, що ця декларація підтверджує довготривалу підтримку України. Країни G7 також сприятимуть реформам в Україні, які потрібні для членства в НАТО.

Президент Володимир Зеленський завив, що ця декларація — значна перемога для України та українців. 

Президент США  Джо Байден, своєю чергою, подякував українському президенту за те, що Україна захищає світ. «Сьогодні ми запускаємо декларацію G7, яка гарантує безпеку Україні в подальшому майбутньому», — заявив  Президент США. За його словами, усі союзники погодились, що майбутнє України з НАТО і це нікого не має дивувати.

Також американський лідер підтвердив, що всі союзники вирішили «усунути вимоги виконання плану дій щодо членства для України і створити шлях до членства в НАТО, коли Україна продовжуватиме досягати прогресу у втіленні необхідних реформ».

Байден додав, що, не чекаючи завершення цього процесу, лідери G7 беруть довгострокові зобов'язання для безпеки України. Зокрема, спільно з Зеленським були обговорені гарантії, які можна надати вже зараз. 

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішида під час брифінгу повідомив, що до декларації згодом зможе долучитися будь-яка країна. Крім того, зауважив він, лідери погодились, що «односторонні спроби змінити статус-кво силою або через примус неприйнятні будь-де у світі». Також вони вирішили «захищати вільний і відкритий міжнародний порядок, заснований на верховенстві права».

Текст декларації про підтримку України опубліковано на сайті британського уряду. Документ має назву «Спільна декларація про підтримку України» і передбачає:

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак написав у телеграмі, що сама декларація є загальним рамковим документом, а наступним кроком має стати система двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами.

Важливий пункт гарантій — подальша підтримка демократичного розвитку України.

«Декларація — перший документ, який символізує наявність "парасольки" у вигляді гарантій безпеки», — зауважив Єрмак. За його словами, важливо, щоб до саміту НАТО у Вашингтоні 2024 року ми перемогли у війні у підписали гарантії безпеки для нашої держави. Вони діятимуть до моменту вступу в НАТО.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», Президент України Володимир Зеленський назвав результати саміту НАТО у Вільнюсі «гарними», «але якби було запрошення до НАТО — вони були б ідеальні». Про це він заявив на другий день саміту, 12 липня, під час спільної пресконференції з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Фото: Андрій Єрмак / телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY