ЗМІ: Джо Байден підтримав ідею вступу України в НАТО за швидкою процедурою

ЗМІ: Джо Байден підтримав ідею вступу України в НАТО за швидкою процедурою

11 Липня 2023
2580
11 Липня 2023
16:28

ЗМІ: Джо Байден підтримав ідею вступу України в НАТО за швидкою процедурою

2580
Водночас у США вважають, що членство України в Альянсі стане можливим лише після завершення війни.
ЗМІ: Джо Байден підтримав ідею вступу України в НАТО за швидкою процедурою
ЗМІ: Джо Байден підтримав ідею вступу України в НАТО за швидкою процедурою

Президент США Джо Байден підтримав спрощення процедури вступу України до НАТО. Про це, за інформацією «Української правди», неназваний американський високопосадовець повідомив агентству EFE

Зазначається, що Байден хоче скасувати так званий План дій щодо членства (ПДЧ) для України. Це означає, що українському уряду не доведеться виконувати багаторічну програму для демонстрації успіхів у реформах у сфері оборони, економіки та політики, необхідних для вступу до Альянсу. Водночас у США вважають, що членство України в НАТО стане можливим лише після завершення війни, яку розв’язала РФ.

Як повідомляв раніше «Детектор медіа», міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба напередодні саміту написав у твітері про те, що союзники досягли консенсусу щодо майбутнього приєднання України до Альянсу за швидшою процедурою без виконання Плану дій щодо членства (ПДЧ). Він додав, що саміт — це також «найкращий момент, щоб прояснити запрошення Україні стати членом».

Раніше Байден перед початком саміту НАТО у Вільнюсі заявив, що США погодилися з формулюванням, яке пропонують для рішення саміту НАТО щодо України. Про що саме йдеться, американський президент не уточнив.

За інформацією ЗМІ, увечері перед початком саміту союзники ще не мали погодженого рішення щодо того, як відповісти Україні. 

Вранці 11 липня Столтенберг висловив упевненість у позитивному формулюванні щодо членства України в комюніке саміту і що це питання узгодять «за кілька годин».

Як відомо, сьогодні, 11 липня  2023 року, в столиці Литви Вільнюсі відкрився дводенний саміт НАТО. Головна тема зустрічі — продовження військової та гуманітарної підтримки України, а також вирішення питання щодо перспектив її вступу до організації. У середу в рамках саміту пройде перше засідання Ради Україна—НАТО за участю голів держав та урядів.

Зустріч глав держав та урядів формально розпочалася сьогодні, 11 липня, приблизно о 14-ій години. Крім цього, відбудеться громадський форум Альянсу та низка двосторонніх зустрічей між генеральним секретарем та лідерами держав, а також зустріч лідерів країн НАТО з керівниками країн Індо-Тихоокеанського регіону.

До саміту місцеві активісти, волонтерські групи та представники української громади встановили у столиці Литви 33 тисячі українських прапорів. 

Саміт НАТО вважається найважливішою та найбільшою подією в історії Литви. Очікується, що до Вільнюса прибуде понад 2400 членів з 48 іноземних делегацій, у тому числі 40 глав держав і до 150 інших високопоставлених урядовців. Захід проходить у Литовському виставковому і конгресовому центрі LITEXPO. Загалом на саміт у Литві витратили приблизно 38 млн євро.

Про безпеку в ці дні подбають близько 12 тисяч представників литовських сил безпеки. Крім того, 16 країн-членів НАТО надіслали загалом близько 1 тисячі військовослужбовців. Німеччина розгорнула у Вільнюсі 12 пускових установок систем ППО Patriot, Іспанія — систему NASAMS, Франція — самохідні гаубиці Caesar. Декілька країн розмістили в Литві військові літаки та засоби боротьби з безпілотниками.

Напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі і ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО. 

За даними КМІС, станом на червень 2023 року 89% українців підтримують вступ України в НАТО.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2580
Читайте також
14.07.2023 09:00
Олексій Мустафін
для «Детектора медіа»
4 569
11.07.2023 19:50
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
2 646
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду