detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
10.07.2023 15:35
Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО
Дослідження: У західних топмедіа немає чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО
Brand Ukraine: Більшість публікацій стверджує необхідність військової допомоги Україні, але формат такої підтримки не завжди прив’язується до повноцінного членства України в Альянсі.

Більшість публікацій у провідних медіа США, Франції та Німеччини стверджує необхідність військової допомоги Україні, однак у них не простежується чіткого тренду «за» чи «проти» вступу України до НАТО.

Такого висновку дійшла команда Brand Ukraine на основі аналізу 25 тематичних матеріалів у 13 провідних виданнях США, Франції та Німеччини, які вийшли у період з лютого по червень 2023 року.

«Переважна більшість експертних публікацій у провідних медіа США, Франції та Німеччини утверджує думку про необхідність військової допомоги Україні задля відновлення її територіальної цілісності. Однак формат такої підтримки не завжди прив’язується до повноцінного членства України в НАТО.

У висвітленні різних експертних позицій у західних топмедіа не прослідковується чіткого тренду “за” або “проти”  вступу України до Альянсу. Очевидно, що рішення щодо членства України в НАТО лежить виключно у політичній площині», — пишуть автори дослідження.

Автори ставили за завдання зробити мапінг різновекторних позицій щодо вступу України до НАТО в експертних колах: які аргументи наводять прихильники та противники цієї ідеї, які існують стереотипи, занепокоєння та очікування.

Ключові аргументи за якнайшвидший вступ України до НАТО:

Ключові аргументи проти вступу України до НАТО у найближчій перспективі, що наводяться в медіа:

Найбільш поширена думка у публікаціях цієї категорії — те, що на даний момент потрібно обговорювати не повноцінний вступ України до НАТО, а сталу військову підтримку країни її союзниками з метою допомогти відвоювати власні території та зміцнити позиції на майбутніх переговорах з Росією.

Як ідеться в дослідженні, французькі топові ЗМІ здебільшого роблять фокус на зміні позиції офіційного Парижа напередодні саміту НАТО у Вільнюсі: від закликів Макрона «не принижувати Росію» до підтримки вступу України до Альянсу. Окремо зазначається, що членство України в НАТО вигідне Франції, бо означатиме посилення безпеки Європи та меншу залежність від збройних сил США.

У німецьких ЗМІ наголошується, що німецькі лідери ухиляються від озвучування чітких умов та термінів для вступу України до НАТО з огляду на небезпеку непередбачуваної реакції з боку Росії та неминуче втягнення країн-членів НАТО у війну.

У рамках дослідження проаналізували видання The Washington Post, The New York Times, New York Post, The Economist, Politico, Business Insider, Foreign Policy, Polygraph та CNN зі США, а також французькі Le Figaro і Le Monde та німецькі Merkur і Focus. Їхня сукупна аудиторія сягає 1,5 мільярда читачів у місяць.

Автори дослідження пояснюють, що брали до уваги публікації, в яких висловлені думки конкретних авторів: академіків, військових експертів, чинних і колишніх високопосадовців, редакторів видань. «Ми свідомо не включали до аналізу новинні публікації, які базуються на думках політичних лідерів, оскільки вони насамперед відображають зміни у політичній кон'юнктурі, не приділяючи належної уваги глибинним причинам тих чи інших позицій», — пояснила, керівниця аналітичного відділу Brand Ukraine Тамара Новосельська.

Нагадаємо, напередодні президент Володимир Зеленський в інтерв’ю ABC News заявив, що не хоче їхати на саміт НАТО у Вільнюсі «задля розваги» й очікує, що Україна отримає запрошення до Альянсу й гарантії безпеки на період, поки вона не є членом НАТО.

Напередодні саміту понад 70 організацій, у тому числі і ГО «Детектор медіа», підписали  спільне звернення до держав-членів Альянсу взяти на себе зобов’язання про якнайшвидше запрошення України до членства в НАТО.

Саміт НАТО має відбутись у Вільнюсі 11–12 липня. Акредитацію на саміт отримала кореспондентка «Детектора медіа» Галина Петренко.  

За даними КМІС, станом на червень 2023 року, 89% українців підтримують вступ України в НАТО.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY