Ракетний удар по Львову: Вибухом розтрощило оселю журналістів 24 каналу, які дивом залишилися живими

Ракетний удар по Львову: Вибухом розтрощило оселю журналістів 24 каналу, які дивом залишилися живими

6 Липня 2023
2106

Ракетний удар по Львову: Вибухом розтрощило оселю журналістів 24 каналу, які дивом залишилися живими

2106
Також постраждала квартира журналіста Остапа Дроздова, та домівка керівниці пресслужби Львівської ОВА Марії Курило, яка живе в сусідньому будинку.
Ракетний удар по Львову: Вибухом розтрощило оселю журналістів 24 каналу, які дивом залишилися живими
Ракетний удар по Львову: Вибухом розтрощило оселю журналістів 24 каналу, які дивом залишилися живими

Випусковий редактор 24 каналу Олесь Друкач і журналіст новинної стрічки ресурсу Назар Лазур перебували під час ворожого обстрілу Львова у квартирі, що розташована в будинку, у який влучила російська ракета.

Медійники часто чергували в нічні зміни, і їх врятувало те, що в ніч проти 6 липня обидва мали вихідний. Оскільки працювали вони саме за столом, на який від вибуху впали шматки балкону. 

«В якийсь момент вилітають вікна у всій хаті. Ми дивом якось встигли вискочити та сховатися за дверним косяком у нашій хаті — він нас врятував… Олесь героїчно вискочив і запхав мене в той косяк. Якось нам вдалось вціліти», — розповів Назар в інтерв’ю своїм колегам з 24 каналу.

Журналісти 24 каналу Олесь Друкач і Назар Лазур

Ракета вщент зруйнувала два верхніх поверхи сусіднього під’їзду, однак і квартирі журналістів добряче дісталося. За словами Назара, перший вибух він почув близько 02:30, через деякий час був другий, який вибив балкон, вікна в оселі та перевернув усе з ніг на голову на кухні. Чоловіки обійшлись легкими пораненнями.

«Цікаво, що я не відчував абсолютно нічого. Для мене всі емоції пішли абсолютно в сторону. Я думав про те, що потрібно зробити: захистити себе, Назара, знайти кота, взяти ноутбук, документи… Я думав, як ми будемо прибирати. Тобто практичні речі. Вони допомогали мені не думати про емоційні речі. Проте емоції все ж прорвалися назовні, коли очі побачили зруйновані людські долі, що уособлювали потрощені машини, будівлі, сліди крові на вулиці під під’їздом», — поділився Олесь.

В цьому будинку також мешкає журналіст Остап Дроздов. В етері суспільно-політичного ток-шоу «Говорить Великий Львів» на телеканалі «НТА» Дроздов повідомив, що його помешкання розташоване через два під'їзди від місця падіння ракети.

«Зараз воно без вікон і внутрішніх дверей, напевно, звичайна для того двору ситуація… Ціла країна бачила, як виглядає місце, де на думку пропагандистів, зберігали західні боєприпаси. Я думаю, може вони зберігались в моєму комоді, а може в холодильнику моїх сусідів, які вже ніколи не побачать цей світ», — каже Дроздов.

Постраждала також оселя керівниці пресслужби Львівської ОВА Марії Курило, яка живе в сусідньому будинку. Про це вона розповіла у фейсбуці та підтвердила в розмові з «Детектором медіа». На запитання, наскільки все серйозно, Марія відповіла: «Вважаю, що моє майно практично не постраждало у порівнянні з іншими. Вибиті шибки — це дурниця у порівнянні з тим, що трапилось з іншими помешканнями та людьми».

«Виходжу на вулицю о 03:34. У першій-ліпшій пом’ятій футболці. Комендантська година. Та зараз це не відчувається. З будинку висипалися, здається, всі. Сусідка Вікторія, з якою ми щойно познайомилися, теж шукає кота. Але мій зник з другого поверху, а її — з шостого. Обмінялися номерами — раптом що. І надією. Кілька під’їздів дивляться чорними очима без внутрішнього світла. Трамбую ногами бите скло. Обходжу уламки вікон та дверей пошти. "Швидкі", СБУ, поліція, ДСНС, — ще ніколи тут не було такої концентрації служб та техніки. Ще ніколи вулиця Стрийська не була настільки прохідною, а не проїзною. Хоча і пройти складно», — написала Марія.

За словами Курило, її  врятувало те, що вона ховалася за правилом «двох стін»: «Стіни витримали. Шибки та деякі віконні рами у квартирі — ні».

Раніше повідомлялося, що внаслідок ворожого ракетного обстрілу Львова, який відбувся в ніч з 5 на 6 липня, загинули мама та рідна сестра журналіста львівського видання «Варта 1» Володимира Садового. Крім того, ракетою знищено помешкання та автівку політичного оглядача видання «Главком» Павла Вуєца, який із сім’єю встиг спуститися у бомбосховище.   

Як повідомлялося, вночі 6 липня російські окупанти атакували Україну ракетами типу «Калібр», які вони випустили з Чорного моря. Внаслідок нічної атаки на Львів загинули щонайменше чотири людини, дев’ятеро постраждали, з-під завалів  пошкодженого будинку вдалося врятувати сім людей.

Читайте також:

Фото: 24 канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2106
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду