Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної  під час ракетного обстрілу Краматорська

Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної під час ракетного обстрілу Краматорська

30 Червня 2023
2071
30 Червня 2023
23:46

Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної під час ракетного обстрілу Краматорська

2071
Вікторія супроводжувала у Краматорську делегацію колумбійських журналістів та письменників
Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної  під час ракетного обстрілу Краматорська
Зупинити звірства: Український ПЕН і ГО Truth Hounds виступили із заявою щодо поранення письменниці та правозахисниці Вікторії Амеліної  під час ракетного обстрілу Краматорська

Серед тих, хто зазнав серйозних поранень унаслідок злочину росіян у Краматорську 27 червня — Вікторія Амеліна, всесвітньо відома українська письменниця, лауреатка численних премій та правозахисниця, яка від початку повномасштабного вторгнення документує воєнні злочини, працює з дітьми на прифронтових територіях і плекає надію відродити літературний фестиваль, заснований нею в селищі Нью-Йорк Донецької області, йдеться у заяві.

Українській ПЕН і Truth Hounds нагадують про те, як їхні представники неодноразово їздили з Вікторією «у прифронтові міста й села і завжди захоплювалися її працею. Саме вона з колегами-документаторами із Truth Hounds одразу після деокупації Ізюма приїхала до родини українського письменника Володимира Вакуленка, незаконно затриманого й убитого російськими військовими, і після наполегливих пошуків знайшла його, нині опублікований, щоденник, який становить іще один доказ російських воєнних злочинів. Тепер Вікторія сама стала жертвою воєнного злочину. Лікарі борються за її життя».

Вікторія Амеліна у Краматорську супроводжувала делегацію колумбійських журналістів та письменників. Організації підтвердили, що колумбійський письменник Ектор Абад Фасьйолінсе, колишній верховний комісар з питань миру Серхіо Харамільйо та журналістка Каталіна Ґомес, які були з Вікторією під час обстрілу в кафе «RIA Pizza», зазнали легких поранень.

Представники Українського ПЕН і Truth Hounds нагадали найцинішніші злочини РФ — ракетні удари по мирних містах України, завдані протягом повномасштабної війни, внаслідок яких загинули сотні дорослих та дітей. Черговим таким злочином став удар ракетою «Іскандер» по кафе «RIA Pizza» в центрі Краматорська ввечері 27 червня. «Росія вкотре довела, що не зважає ані на цивільне населення, ані на міжнародне право. Держава-агресорка продовжує чинити напади на цивільних. Таких історій дуже багато: щодня і щоночі обриваються житя людей, які не побачать завтрашнього дня й ніколи більше нічого не скажуть», — йдеться у заяві.

Організації вважають, що російська держава «в теперішньому вигляді становить глобальну загрозу. У прямий чи гібридний спосіб вона була чи є задіяною в безлічі конфліктів по всьому світі. Сьогодні два головні завдання світової спільноти: зупинити звірства та працювати над установленням справедливості».

Український ПЕН та Truth Hounds звернулися до громадян усіх країн, правозахисних та культурних організаціїй: «Говоріть на всіх майданчиках про злочини Росії та закликайте уряди своїх країн застосовувати механізми екстериторіального правосуддя, щоб спільними зусиллями встановити справедливість для всіх постраждалих від воєнних злочинів. Покінчімо разом з безкарністю Росії!».

Зазначимо, що 28 червня — наступного після влучання «Іскандеру» в кафе «RIA Pizza» дня — СБУ затримала коригувальника удару. Ним виявився житель Краматорська, працівник місцевого газотранспортного підприємства. «27 червня він отримав завдання з’ясувати, чи працює вищезгадане кафе, і зафіксувати наявність там відвідувачів. Для виконання ворожої вказівки агент ГРУ здійснив приховану відеозйомку закладу і припаркованих поруч автомобілів. Після цього фігурант переслав відзнятий файл російській воєнній розвідці. Отримавши цю інформацію, російські загарбники здійснили вогневе ураження кафе, в якому перебували люди», — інформують в українській спецслужбі.

Того ж 28 червня міноборони РФ оголосило удар по кафе у Краматорську ураженням «пункту тимчасової дислокації командного складу 56-ї мотопіхотної бригади ЗСУ», а речник Путіна Пєсков вкотре повторив, що Росія не завдає ударів по цивільних об'єктах та мирному населенню України.

Перед поїздкою до Краматорська Вікторія Амеліна разом з Ектором Абадом і Каталіною Гомес були головними спікерами дискусії «Підтримка України в Латинській Америці» на ХІ «Книжковому Арсеналі». Організатором дискусії був Український ПЕН.

Вікторія Амеліна  дебютувала в літературі 2014 року  романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens». Її роботи потрапляли до коротких списків національних та міжнародних премій: «ЛітАкцент року — 2017», Премії міста літератури ЮНЕСКО, Європейської літературної премії та інших. Вікторія є лауреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського (2021) та засновницею Нью-йоркського літературного фестивалю, який проходив у селищі Нью-Йорк Бахмутського  району Донецької області. Тексти Вікторії публікувалися в перекладах польською, чеською, німецькою, нідерландською та англійською мовами. Нещодавно її роман «Дім для Дома» було перекладено іспанською мовою.

 

З літа 2022-го Вікторія Амеліна приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds. Разом із командою вона працювала як документаторка воєнних злочинів на деокупованих територіях на сході, півдні та півночі України, зокрема у Капитолівці на Ізюмщині, де знайшла щоденник убитого росіянами письменника Володимира Вакуленка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2071
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду