Ексголова СБУ в Криму Кулініч постане перед судом за державну зраду

Ексголова СБУ в Криму Кулініч постане перед судом за державну зраду

3 Липня 2023
1416

Ексголова СБУ в Криму Кулініч постане перед судом за державну зраду

1416
За даними правоохоронців, Кулініч працював на «політичний офіс» при ФСБ РФ. Він знав про плани вторгнення Росії, але приховав їх і бойкотував оборону на півдні.
Ексголова СБУ в Криму Кулініч постане перед судом за державну зраду
Ексголова СБУ в Криму Кулініч постане перед судом за державну зраду

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт щодо колишнього начальника Головного управління СБУ в Криму Олега Кулініча. Про це повідомляють Офіс Генпрокурора, Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань.

Олега Кулініча затримали ще 16 липня 2022 року під час спецоперації ДБР та Служби безпеки України. З того часу він перебуває під вартою.

За даними слідства, Олег Кулініч (на той час чинний офіцер з особливих доручень І категорії групи помічників та консультантів керівництва СБУ) співпрацював із ФСБ Росії під оперативним псевдонімом «Котигорошко».

За даними СБУ, його діяльність курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням ФСБ ексзаступник секретаря РНБО України Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента України Андрій Клюєв.

Кулініч виконував вказівки кураторів для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, розстановки «своїх людей» у різні державні та правоохоронні органи, підбурювання громадян до державної зради.

За даними слідства, Кулініч також заздалегідь знав про плани Росії здійснити напад з окупованого Криму на материкову частину України, але умисно приховав цю надважливу інформацію від керівництва і заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до Центрального управління СБУ.

У перші години повномасштабного вторгнення він свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну ситуацію в регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, наказав особовому складу покинути місце служби, а пізніше видав штатну зброю людям, які не мали стосунку до СБУ.

Окрім цього, Кулініч сам покинув місце постійної дислокації та вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де він жив, слідчі знайшли схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

Кулінічу повідомили про підозру за статтями Кримінального кодексу: участь у злочинній організації, державна зрада, самовільне залишення місця служби військовослужбовцем, заволодіння зброєю та бойовими припасами, незаконне зберігання вогнепальної зброї (ч. 3 ст. 255, ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 407, ч. 4 ст. 410, ч. 1 ст. 263 КК України).

Як повідомляв «ДМ», у квітні правоохоронці виявили нові факти та докази діяльності полковника, ексочільника СБУ в Криму Олега Кулініча на користь ФСБ Росії та оприлюднили перехоплені розмови його з російським куратором — ексзаступником секретаря РНБО Володимиром Сівковичем. Зокрема, тоді встановили, що Кулініч співпрацював з «політичним офісом» при ФСБ Росії, який курували Сівкович та Андрій Клюєв. Він знав про плани вторгнення Росії, але приховав їх і бойкотував оборону.

При цьому в ДБР повідомили, що фактів причетності до цієї справи голови СБУ Івана Баканова не виявили.

Торік у грудні глава Служби безпеки України Василь Малюк повідомив, що у межах провадження щодо Кулініча розслідують питання, чому не відбулися відповідні вибухи на замінованих місцях у Чонгарі Херсонської області.

Нагадаємо, у липні 2022 року ДБР повідомило про підозру у держзраді Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам ФСБ РФ у шпигунстві. Тоді встановили, що Сівкович через довірених осіб контролює в Україні низку фірм та підприємств, які використовують для прикриття та фінансування розвідувально-підривної діяльності проти України.

Відзначимо, за даними британського Королівського інституту оборонних та безпекових досліджень (RUSI), перед вторгненням Росія хотіла дестабілізувати ситуацію в Україні, організувавши проросійські та ультраправі протести, щоб з різних боків тиснути на центральну владу в Україні.

Організувати мітинги й загалом паралізувати українську владу мала мережа агентів серед впливових українців, яких Росія вербувала роками. Зокрема, тодішній очільник управління СБУ в Криму Олег Кулініч отримав від екссекретаря РНБО Володимира Сівковича завдання переконати українську владу піти на поступки Росії безпосередньо перед вторгненням — відмовитися від руху до НАТО та повернутися до нейтрального статусу.

За задумом Росії, це мало б спричинити масштабні протести на кшталт Євромайдану та дестабілізувати ситуацію в Україні, що допомогло б під час вторгнення. На мітингах мала б переважати ультраправа риторика та символіка, а протестувальники звинувачували б владу в неспроможності протистояти РФ. Росія хотіла запустити в ці протести провокаторів, які б спричинили сутички з поліцією. Для російської аудиторії це виглядало б як «ультраправий переворот» і мало виправдати вторгнення.

Фото: затриманий Олег Кулініч / ДБР

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1416
Читайте також
06.07.2023 13:11
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду