«Якщо комусь просто не подобається моє обличчя: I am sorry». Олександр Ткаченко провів публічну зустріч з активістами

«Якщо комусь просто не подобається моє обличчя: I am sorry». Олександр Ткаченко провів публічну зустріч з активістами

27 Червня 2023
1572
27 Червня 2023
16:59

«Якщо комусь просто не подобається моє обличчя: I am sorry». Олександр Ткаченко провів публічну зустріч з активістами

1572
Міністр культури анонсував її після того, як на «Книжковому Арсеналі» відбулася акція з вимогою його відставки.
«Якщо комусь просто не подобається моє обличчя: I am sorry». Олександр Ткаченко провів публічну зустріч з активістами
«Якщо комусь просто не подобається моє обличчя: I am sorry». Олександр Ткаченко провів публічну зустріч з активістами

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко 26 червня провів публічну зустріч у Національному художньому музеї України. Про це він повідомив у своєму телеграм-каналі.

Керівник Мінкульту анонсував захід 23 червня — після того, як під час однієї з дискусій на «Книжковому Арсеналі» відбулася акція з вимогою його відставки.

За повідомленням кореспондентки «Суспільне Культура», на нинішню зустріч прийшли близько 40 людей, частина з яких знову влаштувала акцію. Цього разу пікетувальники тримали плакати з вимогою повернути київський костел Святого Миколая громаді.

Ключовою темою розмови прогнозовано стала відставка міністра. Як відомо, петиція про вимогу звільнити Олександра Ткаченка, яку 7 березня на сайті Кабміну зареєстрував Юрій Шиян, набрала необхідні 25 тисяч підписів. Однак прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у відповідь на це, що не бачить підстав для ініціювання звільнення очільника МКІП. 

У відповідь на запитання учасників зустрічі про його ставлення до петиції Олександр Ткаченко зауважив, що його вимагають звільнити з першого дня призначення. Петиції він назвав «демократичним процесом» і зазначив, що на них можуть зважати органи влади, враховуючи думку громадськості. Однак, наголосив міністр, необхідно дослуховуватися до різних позицій: «Є й інші точки зору громадськості, на які потрібно зважати, дивитися на баланс різних точок зору. Стосовно конкретних запитань чи претензій: на них я готовий відповідати. Але якщо комусь не подобається просто моє обличчя: I am sorry», — заявив Ткаченко.

До речі, 21 червня 2023 року на сайті Кабміну створили нову петицію з вимогою відставки Ткаченка. Станом на момент написання матеріалу під нею зібрано 10 265 підписів.

Також під час зустрічі згадували унормування процедури виїзду діячів культури за кордон, проблему евакуації пам’яток культури та музеїв з окупованих та прифронтових територій, а також національний телемарафон та ведучих із колишніх каналів, що належали ексдепутату й куму Путіна Віктору Медведчуку.

За словами Ткаченка, телемарафон існуватиме до закінчення війни, а ведучі з колишніх каналів Медведчука звільнилися і зараз «працюють адекватно».

Що ж стосується евакуації музеїв, яку не провели з початку війни, то проблема, каже міністр, впирається у відсутність законодавства.

«У нас немає закону про превентивну евакуацію», — наголосив Ткаченко, зауваживши, що його найчастіше питають саме про те, чому Мінкульт не евакуював музеї.

За його словами, вивезення почали в перші дні повномасштабної війни. Зокрема, евакуювали артефакти Національного художнього музею в Києві та ще «кількасот тисяч артефактів із різних музеїв країни». А музеї на Херсонщині та в Маріуполі не евакуювали, бо російські війська просувалися надто швидко. Як наслідок під час окупації Херсона російські війська викрали 11 тисяч із 16 тисяч артефактів Херсонського обласного художнього музею.

Також міністр зазначив, що уряд уже підготував нову постанову про порядок вивезення культурних цінностей, однак подробиць про цей документ він не навів.

Про Держкіно та «Довженко-Центр», за повідомленням учасників зустрічі, Олександр Ткаченко не сказав нічого, що раніше не звучало б у заявах міністерства. Він згадав, що не відповідає за сферу кіно, бо з 2021 року Держкіно підпорядковується безпосередньо Кабміну. А також зазначив, що не погоджується з рішенням реорганізувати «Довженко-Центр».

Водночас міністр не прокоментував те, що з Оленою Гончарук, яка перемогла в конкурсі на посаду гендиректорки «Довженко-Центру», Держкіно майже пів року не може укласти контракт.

На запитання, чому публічні обговорення назрілих питань він вирішив провести лише зараз, після протесту на «Книжковому Арсеналі», Ткаченко заявив, що регулярно проводить зустрічі з представниками культури у міністерстві. При цьому глава Мінкульту визнав, що такі зустрічі були «обмеженими», і висловив готовність проводити їх щомісяця.

Фото: Євгенія Луценко / «Суспільне Культура»; телеграм-канал Олександра Ткаченка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1572
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду