Микита Потураєв: Парламент розгляне відставку Ткаченка на одному з найближчих засідань. Звіт був би доцільний

Микита Потураєв: Парламент розгляне відставку Ткаченка на одному з найближчих засідань. Звіт був би доцільний

21 Липня 2023
2909
21 Липня 2023
16:08

Микита Потураєв: Парламент розгляне відставку Ткаченка на одному з найближчих засідань. Звіт був би доцільний

2909
Микита Потураєв: З цікавістю чекаю на людину, яка візьме на себе відповідальність забезпечити потреби української культури позабюджетними грошима.
Микита Потураєв: Парламент розгляне відставку Ткаченка на одному з найближчих засідань. Звіт був би доцільний
Микита Потураєв: Парламент розгляне відставку Ткаченка на одному з найближчих засідань. Звіт був би доцільний

Голова парламентського Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що відставка міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка відбудеться на одному з найближчих пленарних засідань Верховної Ради. Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа».

На запитання, чи планує парламент заслухати звіт чинного міністра перед відставкою, Потураєв відповів так: «Моя особиста думка, що звіт був би доцільний, бо дозволив би дезавуювати значну, якщо не більшу частину маніпулятивних звинувачень на його адресу та на адресу міністерства».

Голова комітету сказав, що не знає наразі, які кандидатури розглядаються на заміну Ткаченку, але «сам з цікавістю чекаю на людину, яка візьме на себе відповідальність забезпечити потреби української культури позабюджетними грошима».

Тим часом джерела «Української правди» стверджують, що наразі ні в Кабінеті Міністрів, ні у Верховній Раді не обговорюють потенційних кандидатів на заміну Олександра Ткаченка.

Одразу кілька високопоставлених співрозмовників видання висловили думку, що на наступному засіданні Ради парламент звільнить Олександра Ткаченка, але нового міністра не призначить.

За таких обставин Мінкульт отримає виконувача обовʼязків міністра, яким найімовірніше стане перший заступник Ткаченка Ростислав Карандєєв.

Детальніше про ймовірні кандидатури на заміну Ткаченка читайте в колонці Лєни Чиченіної: «Олександр Ткаченко йде. Хто наступний?»

Нагадаємо, вчора, 20 липня, у своєму вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський повідомив, що попросив премʼєр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики.

Він наголосив, що під час війни «максимум державних ресурсів має йти на оборону»,  а кожен проєкт, зокрема й у сфері культури, «який може бути реалізований за допомогою позабюджетних ресурсів, має бути реалізований за допомогою саме позабюджетних ресурсів».

Виходячи з цього, президент запропонував главі уряду два кроки: знайти позабюджетні кошти на проєкти, «які нині дійсно потрібні», і розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики.

Через півтори години після цього міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у соцмережах, що подав прем’єр-міністру заяву про відставку.

Ткаченко заявив, що подав у відставку «через хвилю непорозуміння щодо важливості культури під час війни», і висловив свою «принципову позицію», що «і приватні, і бюджетні кошти під час війни на культуру не менш важливі, ніж на дрони», оскільки «культура це щит нашої ідентичності і наших кордонів».

Натомість ще вдень 20 липня в інтерв’ю «Радіо Свобода» Ткаченко заявив, що не має наміру йти з посади. У цьому ж інтерв’ю він сказав, що вважає доречним витратити під час війни понад 500 мільйонів гривень на завершення будівництва Національного музею Голодомору. 

Олександра Ткаченка призначили міністром культури та інформаційної політики України 4 червня 2020 року.

11 листопада 2021 року Ткаченко офіційно повідомляв, що написав заяву на звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики. Причиною відставки він називав рішення Кабміну щодо виокремлення Держкіно зі складу МКІП та бюджет на культуру у 2022 році. Згодом Ткаченко зазначив, що не передумав іти у відставку, але «веде переговори», однак врешті залишився на посаді.

На початку червня цього року набрала необхідні 25 тисяч підписів петиція на сайті Кабінету Міністрів про звільнення з посади міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

Олександр Ткаченко у 2008–2019 роках очолював «1+1 media». У 2019 році склав повноваження очільника медіагрупи, адже був обраний депутатом Верховної Ради за списком партії «Слуга народу».

Читайте також:

Фото: Олександр Ткаченко / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2909
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду