До Мінкульту надійшло понад 3400 листів щодо виїзду за кордон за час повномасштабної війни

До Мінкульту надійшло понад 3400 листів щодо виїзду за кордон за час повномасштабної війни

3 Квітня 2023
1419
3 Квітня 2023
18:05

До Мінкульту надійшло понад 3400 листів щодо виїзду за кордон за час повномасштабної війни

1419
Водночас, як пояснили у відомстві, одне звернення може стосуватися цілого колективу з кількох осіб.
До Мінкульту надійшло понад 3400 листів щодо виїзду за кордон за час повномасштабної війни
До Мінкульту надійшло понад 3400 листів щодо виїзду за кордон за час повномасштабної війни

За весь період повномасштабної війни Міністерство культури та інформаційної політики України отримало понад 3400 вхідних листів стосовно виїзду за кордон. Про це Мінкульт повідомило у відповідь на запит журналістів LIGA.Life. 

Як розповіли у відомстві, окрема статистика звернень щодо сприяння для виїзду за кордон та результатів їх розгляду не ведеться. Однак у період з 24 лютого 2022 року до 23 березня 2023 року в системі електронного документообігу міністерства зафіксували 3460 вхідних листів від фізичних осіб за ключовими словами «виїзд за кордон». Окрім цього, було зареєстровано 4273 вихідні листи до Адміністрації державної прикордонної служби України.

«Звернення надходять як від колективів, так і від фізичних осіб. У разі надходження звернення від імені колективу воно може стосуватися кількох осіб. Тобто, одне звернення не дорівнює одній особі», — зазначили у Мінкульті. 

У LIGA.Life нагадали, що громадяням призовного віку, які хочуть виїхати за кордон у складі мистецьких колективів або індивідуально, потрібно надати такі документи та інформацію:

  • особисте/колективне звернення;
  • інформація щодо мети поїздки та мотивації її здійснення (контракт або договір про співпрацю зі стороною, що запрошує; запрошення від юридичної особи, оформлене належним чином, переклад запрошення);
  • назва країни та населених пунктів, в яких за програмою поїздки проходитимуть заходи за участі мистецького колективу (окремої фізичної особи) із зазначенням назв мистецьких заходів, локації та дати проведення;
  • фінансові умови перебування за кордоном;
  • посилання на публічні оголошення щодо проведення заходів (наприклад, продаж квитків, розміщення інформації на сторінках майданчиків та у соціальних мережах);
  • запланована точна дата перетину державного кордону на виїзд та орієнтовна дата повернення в Україну, пункт повернення;
  • зобов’язання щодо повернення на територію України після завершення заходів;
  • дані про особу (дата народження, серія і номер закордонного паспорта та контрактний номер телефону; інформація про працевлаштування особи, копії військово-облікового документа встановленого зразка, сторінки паспорта громадянина України та документа, що підтверджує місце проживання);
  • наказ по підприємству, установі, організації про відрядження/відпустку працівників (якщо особи, що подають запит, не є штатними працівниками, вони мають надати документ, що підтверджує співпрацю з підприємством, установою чи організацією). 

Як відомо Мінкульт розробив проєкт документа щодо зміни умов перетину кордону митцями й медійниками. Однак наразі міністерство не оприлюднює проєкт, оскільки він ще доопрацьовується.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України подало на затвердження Уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон. Таке рішення ухвалили після того, як стендап-комік Андрій Щегель виїхав з України до Туреччини та вирішив вже не повертатися.

Згодом українські артисти звернулися до Мінкульту із закликом не забороняти їм виїздити за кордон. Свою думку висловили в соцмережах, зокрема, письменник та музикант Сергій Жадан, учасники гурту Tvorchi, співачка Onuka та гурт Kazka.

У пресслужбі відомства повідомили, що виїзд українських артистів за кордон буде і надалі відбуватися за сприяння Міністерства культури і інформаційної політики, однак тепер необхідно мати додаткові документи.

Окрім цього, Міністерство культури та інформаційної політики готує зміни до порядку виїзду за кордон артистів, митців, журналістів. Тепер вони мають подавати підтвердження своїх організацій, і що в них ведеться військовий облік, контракти стосовно мети виїзду, а також звіти про те, що вони зробили за кордоном.

Фото: «Новинарня»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1419
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду