Мінкульт: В Україні через російську агресію постраждали 1373 об’єкти культурної інфраструктури

Мінкульт: В Україні через російську агресію постраждали 1373 об’єкти культурної інфраструктури

5 Квітня 2023
1151
5 Квітня 2023
15:26

Мінкульт: В Україні через російську агресію постраждали 1373 об’єкти культурної інфраструктури

1151
Мінкульт: За останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 51 одиницю.
Мінкульт: В Україні через російську агресію постраждали 1373 об’єкти культурної інфраструктури
Мінкульт: В Україні через російську агресію постраждали 1373 об’єкти культурної інфраструктури

Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що станом на 25 березня 2023 року через російську агресію постраждали 1373 об’єкти культурної інфраструктури.  З них майже третина – зруйновані (514 – об’єктів).  

За даними Мінкульту, за останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 51 одиницю, основна частина з яких припадає на Харківщину (19 одиниць або 37%). 

Найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура отримала у Донецькій, Харківській, Київській, Херсонській, Миколаївській та Луганській областях. 

Пошкоджень і руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) та об’єкти культурної спадщини на території 201 територіальної громади (13,7% від усієї кількості ТГ) у Вінницькій (2% ТГ), Дніпропетровській (13%), Донецькій (85%), Житомирській (12%), Закарпатській (2%), Запорізькій (27%), Київській (27%), Луганській (42%), Львівській (2%), Миколаївській (42%), Одеській (3%), Сумській (41%), Харківській (36%), Херсонської (31%), Хмельницькій (2%), Черкаській (3%), Чернігівській (14%) областях та м. Києві. 

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 653;
  • бібліотеки – 528;
  • музеї та галереї – 69;
  • театри та філармонії – 22;
  • заклади мистецької освіти – 101. 

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади – 48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, які зазнали збитків. 

Мінкульт нагадує, що наразі майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Через це неможливо порахувати точну кількість об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

У березні 2022 року Мінкульт створив сайт для збору доказів руйнування культурної спадщини в результаті російської агресії. Також міністерство відкрило благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні.

У травні 2022 року Мінкульт спільно з Українським культурним фондом та ІТ-компанією «SoftServe» запустили платформу «Культурний простір» для підтримки української культури в умовах збройної агресії Росії.

У вересні 2022-го Мінкульт повідомив, що задокументувало 500 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини України.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1151
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду