Ахтем Сеітаблаєв: «Книжковий арсенал» — це можливість підзарядитись ідеями, сенсами, думками, а також поспілкуватися з людьми однієї групи крові»

Ахтем Сеітаблаєв: «Книжковий арсенал» — це можливість підзарядитись ідеями, сенсами, думками, а також поспілкуватися з людьми однієї групи крові»

27 Червня 2023
1009
27 Червня 2023
12:26

Ахтем Сеітаблаєв: «Книжковий арсенал» — це можливість підзарядитись ідеями, сенсами, думками, а також поспілкуватися з людьми однієї групи крові»

1009
ХІ Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал», який проходив у Києві з 22 по 25 червня, об’єднав у собі близько 100 подій, серед яких дискусії, лекції, презентації, поетичні читання, автограф-сесії, концерти, перформанси, кінопокази, виставкові проєкти.
Ахтем Сеітаблаєв: «Книжковий арсенал» — це можливість підзарядитись ідеями, сенсами, думками, а також поспілкуватися з людьми однієї групи крові»
Ахтем Сеітаблаєв: «Книжковий арсенал» — це можливість підзарядитись ідеями, сенсами, думками, а також поспілкуватися з людьми однієї групи крові»

За ці чотири дні Мистецький арсенал відвідали 28 тисяч людей.

Учасником дискусії «Спільна дія: як виглядає український спротив» став відомий актор, режисер, а нині і військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв.

«Людина є наслідком того життя і оточення, у якому вона народжується, на якому зростає. Тобто людина відбувається людиною завдячуючи пісням, легендам, казкам, які чує від батьків. Культура і є той стержень, який допомагає тобі вижити.  Проста теза: починаємо цінувати, коли втрачаємо. Це сказав Геракліт декілька тисячоліть тому. У мене теж питання є до себе: чому ми нічого не навчаємось? Хоча це неправда, ми навчаємось, але, на жаль, ми навчаємось здебільшого, — принаймні мій досвід про це каже, — або прагнемо зробити свої невивчені домашні завдання, тільки чітко розуміючи або отримавши трагічний досвід втрат. З одного боку, можна казати про нашу життєствердну внутрішню структуру: ми всі надто заряджені життям, щоб повірити в те, що може відбутись щось жахливе. Як наприклад, ти можеш втратити свою малу Батьківщину, але це стається. Ми можемо не вірити в те, що розпочнеться війна, але вона розпочинається. Ми можемо знати приклад нашого братнього ізраїльського народу, який декілька сторіч повертався на свою землю обітовану, прощаючись один з одним казали "Наступного року в Єрусалимі". Тепер ми, киримли, кажемо: "Наступного року в Бахчисараї"», — зазначив він під час панельної дискусії на «Книжковому арсеналі».

Учасниками цієї дискусії також стали Анжеліка Бєлова (голова об’єднання ромських жінок «Голос Ромні»), Олег Ростовцев (представник єврейської общини), Азад Сафаров (український режисер, який народився й виріс в Азербайджані). Представники різних націй під час дискусії говорили про те, як важливо об’єднувати зусилля для протистояння ворогові. У кожного з них свій досвід під час повномасштабної війни, але всі вони об’єднані спільною дією, щоб український спротив агресорові був максимально потужним.

У коментарі для «Детектора медіа» Ахтем Сеітаблаєв зазначив, що проведення «Книжкового арсеналу» вже є гарною традицією, а те, що він відбувається у складний воєнний час, робить його тим майданчиком, де люди можуть знайти певні сенси та сили жити під час війни.

«"Книжковий арсенал" — це визначна і стала традиція надпотужної культурологічної інституції та такого майданчика, на якому ми можемо побачити не тільки доробок видавництв, нових авторів. Поява нових видань, творів і рефлексій різножанрових авторів  створює певну синергію громадської філософської думки, яка врешті-решт структурує або може структурувати і зробити зрозумілою дорогу кожному з нас, якщо хочеш у цьому розбиратись. Я абсолютно переконаний, судячи з того, що я сьогодні дізнався, люди, яких я знаю, маю честь знати, які обіймають високі державні посади, також були на подіях "Арсеналу". Це для мене ознака того, що те, що відбувається всередині "Книжкового арсеналу", їм так само вважається вкрай необхідним. Коли не вистачає внутрішніх ресурсів, бо ми живемо в такий час, що потрібно накопичувати енергію, щоб просто мати силу жити. Люди відвідують "Книжковий арсенал" не просто для того, щоб придбати якісь нові видання, а за енергією, щоб накопичитись та насититись, підзарядитись ідеями, сенсами, думками і врешті-решт поспілкуватися з людьми однієї групи крові. І щоб переконатися: вірно я аналізую те, що відбувається, або завдячуючи цьому знайти в собі сили і придумати щось нове, що може допомогти у державній діяльності. Як би це пафосно не лунало, такий зв'язок і такий симбіоз радості від того, що "Книжковий арсенал" став традицією, збільшення рік від року кількості представництв книговидавничої галузі, країн, які мають за честь брати участь у цьому», — каже Ахтем Сеітаблаєв.

Підкреслив він і важливість проведення дискусій як складової частини «Книжкового арсеналу», бо «це показує і наочно демонструє, що всередині самого фестивалю є і змога, і інструментарій проговорювати усі аспекти нашого життя. Ми можемо казати, що це цікаво, необхідно, важливо. І коли ми проговорюємо доволі складні теми, що все важливо, що саме важливе і чому важливе, ми краще пізнаємо самих себе. Знаходячись у такому діалозі, щось, можливо, продукуємо, а комусь це, можливо, допоможе. Дуже класно, що це відбувається!».

Нагадаємо, цьогоріч «Книжковий арсенал»  показав на своїй вітрині 1300 нових книжок 77 українських видавців. 

У 2022 році команда Мистецького арсеналу вирішила не проводити «Книжковий арсенал» через повномасштабне вторгнення Росії. 

Вперше Міжнародний фестиваль «Книжковий арсенал» відбувся у 2011 році. Щороку понад 150 українських видавництв презентують свої видання на цій виставці-ярмарку. 

Фото: Роман Шаламов / «Книжковий арсенал»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду