detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
12.06.2023 13:09
У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу
У Києво-Печерській лаврі вперше провели молебень за Івана Мазепу
Молебень відбувся у церкві Всіх Святих, збудованій коштом гетьмана, з нагоди 325-річчя її освячення.

У неділю, 12 червня, у Києво-Печерській лаврі вперше в історії відбувся заупокійний молебень за одного з головних меценатів монастиря, гетьмана Івана Мазепу. Про це повідомляє «Укрінформ».

Молебень відбувся у церкві Всіх Святих з нагоди 325-річчя її освячення. Молитву очолив виконувач обов'язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври ПЦУ архимандрит Авраамій.

Авраамій назвав молебень за Мазепу історичною подією для лаври. «Це започаткує традицію, коли у повсякденних лаврських молитвах звучатимуть імена ктиторів (меценатів. — «ДМ»), котрі вклалися в розбудову лаври», — сказав він.

Ректор Православного вільного університету отець Георгій Коваленко розповів, що церква Всіх Святих побудована у 1698 році коштом гетьмана Мазепи. А вже у 1708 році російська церква наклала на Мазепу анафему, тож з того часу молитва за благодійника в стінах російських церков не звучала. Утім, окрім РПЦ, церковне прокляття Мазепи не визнав ніхто.

«Мазепу відспівували священники Константинопольської церкви в Бендерах (Молдова. — «ДМ»), де його і поховали. Українці молилися за Мазепу на початку 20 ст. Зокрема, на Софійській площі відбувалося вшанування пам'яті гетьмана. Українці в тодішній Польщі, у Польській православній церкві, у 1933 році також правили панахиду. Помини Мазепи відбувалися й до незалежності України — одразу коли відродилася Українська автокефальна православна церква, і далі, під час незалежності», — розповів отець Георгій.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що за ініціативи МКІП та за підтримки ЮНЕСКО в Україні у церкві розпочнуть реставраційні роботи, щоб «зберегти безцінний внесок гетьмана Мазепи в історію українського народу».

Нагадаємо, про заплановану панахиду за гетьманом Іваном Мазепою у стінах Києво-Печерської лаври стало відомо у п’ятницю. 

10 березня Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року розриває договір про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на території заповідника, що є власністю держави. 

Однак УПЦ МП відмовилася покинути всі приміщення Києво-Печерської лаври, заявивши, що юридичних підстав для виселення нібито немає. 

Кабінет Міністрів 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув лавру в управління державі.

Фото: «Укрінформ»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY