Правила доступу журналістів до місць, постраждалих від затоплення, можуть змінитися найближчими днями, — ОУВ «Херсон»

Правила доступу журналістів до місць, постраждалих від затоплення, можуть змінитися найближчими днями, — ОУВ «Херсон»

7 Червня 2023
2515
7 Червня 2023
19:00

Правила доступу журналістів до місць, постраждалих від затоплення, можуть змінитися найближчими днями, — ОУВ «Херсон»

2515
Попри те, що доступ до затоплених місць майже зовсім заборонений, бо це «червона зона», журналісти все ж мають змогу побачити наслідки підриву на Каховській ГЕС.
Правила доступу журналістів до місць, постраждалих від затоплення, можуть змінитися найближчими днями, — ОУВ «Херсон»
Правила доступу журналістів до місць, постраждалих від затоплення, можуть змінитися найближчими днями, — ОУВ «Херсон»

Наразі правила доступу журналістів до територій, які опинились затопленими внаслідок підриву росіянами греблі на Каховській ГЕС, залишаються незмінними. Доступ до затоплених місць майже зовсім заборонений, бо це «червона зона», куди представників ЗМІ і до підриву греблі не пускали. Про це «Детектору медіа» сказало джерело в Херсонській військово-цивільній адміністрації.

«Доступ журналістів до підтоплених територій надають ОК "Південь" і ОУВ "Херсон". Вони отримують запит від журналіста і вирішують, чи надавати йому дозвіл на те, щоб працювати, чи ні. Ми, представники Херсонської ВЦА, тут як статисти. Ми можемо хіба супроводжувати тих журналістів, які отримали дозвіл», — додало наше джерело.

«Детектор медіа» також поговорив із Ярославом Мельничуком, керівником групи зі зв’язків з громадськістю Оперативного угруповання військ «Херсон». За його словами, правила доступу журналістів до місць, постраждалих від затоплення, можуть змінитися найближчими днями.

«Маємо колосальний запит від ЗМІ на висвітлення подій на Херсонщині, оскільки відбуваються події, які треба висвітлювати, — сказав у коментарі нашій редакції Мельничук. — Зважаючи на форсмажорні обставини, я вийшов з пропозицією дозволити журналістам працювати на деяких локаціях у Херсонській області, куди прийшла вода. Моя справа — визначити більш-менш безпечні для роботи ЗМІ місця, бо все-таки це лінія фронту. Якщо мої пропозиції затвердить командувач Оперативного командування, ми підготуємо пресофіцерів, які будуть супроводжувати журналістів».

Як розповів нам Ярослав Мельничук, другий день у Херсоні спостерігається великий наплив представників медіа. З тих, хто прибуває у місто, на місцевому автовокзалі формують групи і централізовано вивозять на деякі локації, де можна побачити підтоплення.

«Я поставив свою людину на блокпост, вона перевіряє акредитації у тих журналістів, хто приїжджає працювати у Херсоні. Представників медіа ми збираємо на автовокзалі і формуємо групи, реєструємо їх. Я беру 5–8 груп і везу на локацію, де вони можуть працювати. Решта журналістів тим часом працюють на автовокзалі, куди періодично привозять евакуйованих. За деякий час я привожу на локацію нові групи, а тих, хто там вже відпрацював, вивожу», — пояснив Мельничук.

Він також наголосив, що виїзд на лінію фронту залишається окремим питанням, яке не належить до сфери його компетенції. «А у випадку із висвітленням наслідків підриву на Каховській ГЕС, на мою думку, треба працювати гнучкіше», — додав Мельничук.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» писав про те, що виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк закликала речницю Сил оборони Наталю Гуменюк надати доступ ЗМІ для висвітлення наслідків затоплення на Херсонщині.  

У коментарі для «Детектора медіа» Наталія Гуменюк повідомила, що наразі в’їзд до Херсона не закритий, але контрольований, оскільки в умовах проведення евакуації збільшення кількості людей там недоцільне. За її словами, до евакуаційного потягу також організовано допуск ЗМІ, але не всіх. Водночас, додала Гуменюк, працюють журналісти військового телебачення, які збирають інформацію в тих зонах, де це можливо, і всі ці матеріали будуть надані для висвітлення в будь-якому ЗМІ за запитом. 

Уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок підриву Каховської ГЕС загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону.

У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки також відключать газопостачання.

В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати, і додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських загарбників.

Читайте також:

Фото: МВС України / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2515
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду