Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова

Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова

31 Серпня 2022
1744
31 Серпня 2022
17:55

Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова

1744
Натомість, вважають у НСПУ, держава має опікуватися музеєм видатного українського композитора Кошиця, який мешкав у цьому будинку.
Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова
Спілка письменників пропонує закрити музей Булгакова

Як заявили у Національній спілці письменників України (НСПУ), замість музею письменника Михайла Булгакова у Києві варто відкрити музей українського композитора Олександра Кошиця.

Держава утримує й опікується закладом, який зберігає пам’ять про одного з найпідступніших ворогів України – Михайла Булгакова, наголошують письменники.

«Чи може – після жаху смертей і руйнувань, який чинить росія в Україні, після проявів геноциду і намагання знищити українську державність, – чи може в самому центрі Києва й далі працювати музей письменника, який люто ненавидів Україну і її незалежність, а також паплюжив, як тільки міг, її у своїх творах, наприклад, у романі «Біла гвардія» (1925 р.)?!» – ставлять питання у секретаріаті НСПУ.

Як підкреслюють в організації, Булгаков «зневажав» Україну: «Булгаков, по суті, є одним із предтеч цього горезвісного "русского міра", і це яскраво відбито в його небезпечних книжках, де він оспівав і возвеличив не лише царат і монархію, а й нелюдську жорстокість, яка притаманна росіянам і є основною рисою російської нації. Його зневажливе пихате ставлення до України викликає тільки щирий гнів і відчуття огиди».

У будинку, де діє музей Булгакова, до 1906 року мешкав видатний композитор Олександр Кошиць. Його заслуги як українського культурного діяча є дуже вагомими для всього світу, наголошують в НСПУ.

«Наша пропозиція чітка: закрити музей Булгакова; всі музейні експонати передати на архівне зберігання в Національний музей літератури; у приміщенні, де розміщувався музей Булгакова, створити музей Олександра Кошиця», – йдеться в заяві.

Нагадаємо, у серпні з фасаду «жовтого» корпусу Інституту філології КНУ імені Т.Шевченка зняли меморіальну дошку на честь Булгакова. З ініціативою виступила громадська організація «Експертний корпус», наголосивши, що Булгаков є символом російської культури, а до української ніколи не мав жодного стосунку. 

За рішенням Міністерства освіти і науки в шкільній програмі лишили деяких російських письменників, зокрема й автора «Собачого серця». Детальніше про це писали наші колумністи. Так, своїми міркуваннями про це поділилася культурна оглядачка Лєна Чиченіна. Крім цього, про доцільність вивчення творів Михайла Булгакова читайте у колонці письменника та сценариста Андрія Кокотюхи.

Фото: НСПУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1744
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду