У міжнародному конкурсі кінофестивалю «Миколайчук OPEN» змагатимуться 8 повнометражних фільмів

У міжнародному конкурсі кінофестивалю «Миколайчук OPEN» змагатимуться 8 повнометражних фільмів

29 Травня 2023
1009
29 Травня 2023
18:06

У міжнародному конкурсі кінофестивалю «Миколайчук OPEN» змагатимуться 8 повнометражних фільмів

1009
Серед стрічок-учасниць цієї програми три фільми зняли українські режисерки.
У міжнародному конкурсі кінофестивалю «Миколайчук OPEN» змагатимуться 8 повнометражних фільмів
У міжнародному конкурсі кінофестивалю «Миколайчук OPEN» змагатимуться 8 повнометражних фільмів

2-й Міжнародний фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» оголосив перелік фільмів, які візьмуть участь у міжнародному конкурсі, пише LB.ua. За рішенням відбірників фестивалю, генерального продюсера Олексія Гладушевського та програмного директора Алекса Малишенка, до цієї конкурсної програми ввійшли повнометражні стрічки, що були вироблені у 2022–2023 роках та не мають зв’язку з країною-агресором. Фільм-переможець отримає нагороду від фестивалю та грошовий приз у розмірі $1000.

Отже, у міжнародному конкурсі «Миколайчук OPEN» беруть участь такі фільми:

«МРТ» (R.M.N.) / реж. Крістіан Мунджіу / Румунія, Франція, Бельгія, Швеція / 2022

Це новий фільм, знятий у жанрі соціальної драми, режисера-представника Румунської нової хвилі, неодноразового переможця Каннського кінофестивалю. Прем’єра «МРТ» також відбулася в основному конкурсі Каннського кінофестивалю 2022 року.

«Мій сусід Адольф» (My Neighbor Adolf) / реж. Леон Прудовський / Ізраїль, Польща, Колумбія / 2022

Фільм розповість чудернацьку історію про те, як самотній і сварливий чоловік, який пережив Голокост, починає підозрювати, що його новий сусід — Адольф Гітлер. Щоб знайти докази та переконати у правдивості своїх підозр інших, герой розпочинає детективне розслідування і входить у ближчий контакт із сусідом…

«Тривала втеча» (Jailbird) / реж. Андреа Маньяні / Італія, Україна/ 2022

Стрічку італійського режисера частково знімали в Україні і за участі українців: одну з головних ролей зіграла акторка театру та кіно Ніна Набока («Припутні»), а оператором став Ярослав Пілунський, який зараз боронить Батьківщину на фронті. Герой фільму — хлопець, народжений у в’язниці. Подорослішавши, він повертається до виправного закладу як наглядач, але життя підкидає йому сюрприз.

«Хто ти, Філіпе?» (Filip) / реж. Міхал Квечинський / Польща / 2022

Головний герой Філіп працює офіціантом у ресторані вишуканого готелю у Франкфурті-на-Майні. Насправді він є втікачем із Варшавського гетто, на його очах нацисти застрелили його кохану. Перебуваючи в центрі ворожої Німеччини, польський єврей майстерно вдає із себе француза, щоби помститися нацистам.

Сценарій фільму «Хто ти, Філіпе?» створений на основі однойменного напівбіографічного роману польсько-американського письменника Леопольда Тирманда («Філіп», 1961).

На кінофестивалі у Ґдині, який вважають головною подією року для польського кіно, стрічку відзначили «Срібним левом».

В український прокат вона вийде 29 червня.

«Я і Фелікс» / реж. Ірина Цілик / Україна / 2022 

Дорослішання Тимофія припало на буремні 1990-ті. Фелікс, співмешканець його бабусі, колишній контррозвідник і глибоко травмована різними війнами людина, зіграв у житті підлітка особливу роль. Минуть роки, і Тимофій зможе «поміряти його взуття» й навчитися прощати.

Фільм засновано на романі письменника та чоловіка режисерки Артема Чеха «Хто ти такий?».

«Сліпа верба, спляча жінка» (Blind Willow, Sleeping Woman) / реж. Пєр Фельдес / Франція, Люксембург, Канада, Нідерланди / 2022

Дія фільму відбувається у 2011 році в місті Токіо, яке декілька днів тому постраждало від землетрусу та цунамі. Кіоко раптово покидає свого чоловіка після того, як п’ять днів поспіль безперестанку дивилася репортажі про землетрус. Її безпорадний чоловік Комура бере тижневу відпустку і вирушає на північ, щоби доставити двом молодим жінкам пакунок, про вміст якого він не здогадується. 

Його колега Катагірі, простий агент зі стягнення боргів за професією та дивний самітник у житті, повернувшися додому одного вечора, знаходить там двометрову жабу, яка просить його врятувати Токіо від неминучого землетрусу. Через спогади, сни та фантазії Кіоко, Комура та Катагірі намагаються заново пізнати себе під впливом свого бачення землетрусів, яке проявляється у вигляді злих верб, величезних дощових черв’яків, таємних обітниць, загадкових пакунків і темного нескінченного коридору.

В основі анімаційної стрічки — твори відомого японського письменника Харукі Муракамі. Картина здобула нагороду журі на фестивалі анімації в місті Ансі (Франція).

«Як там Катя?» / реж. Крістіна Тинькевич / Україна / 2022

Сюжет побудовано навколо історії лікарки швидкої допомоги Анни, яка сама виховує доньку Катю та мріє про краще життя для неї. Раптово збій помірного плину життя змушує Анну постати перед дилемою, що підважить засади її власних моральних меж у суспільстві, яке не має жодних.

Стрічка має велику фестивальну історію, зокрема виконавиця головної ролі Анастасія Карпенко на кінофестивалі в Локарно отримала приз як найкраща акторка.

«Я, Ніна» / реж. Марися Нікітюк / Україна, Німеччина / 2022

Драматична історія, знята за мотивами особистої історії журналістки й телеведучої Яніни Соколової. Стрічка, що, на перший погляд, присвячена складній темі, фокусується на цінності життя, яке варте боротьби. Показ на «Миколайчук OPEN» стане українською прем’єрою фільму. Світова прем’єра «Я, Ніна» відбулася в офіційному конкурсі на Талліннському міжнародному кінофестивалі «Темні ночі» у 2022 році.

Нагадаємо, 2-ий Міжнародний кінофестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN» пройде з 15 до 20 червня у Чернівцях і відкриється новим фільмом режисерки Марисі Нікітюк «Я, Ніна». Цього року фестиваль вперше проведе національний та міжнародний конкурси.

Як і торік, «Миколайчук OPEN» знову обрав музу фестивалю. У такий спосіб організатори заохочують аудиторію відкривати та надихатися видатними акторками й акторами українського кіно. Цього року на фестивалі вшановують акторку Людмилу Єфименко та її видатну гру у фільмі Юрія Іллєнка «Легенда про княгиню Ольгу» 1984 року.

У національному конкурсі беруть участь 18 стрічок.

20 червня у межах фестивалю відбудеться українська прем’єра стрічки режисера Георгія Фоміна «Вересень». У фільмі, знятому в жанрі чорної треш-комедії, зіграли митець Лесь Подерв'янський, музикант, а нині військовий Мирослав Кувалдін, лідер гурту «Кому вниз» Андрій Середа, а також журналіст і телеведучий Микола Вересень.

З 3 травня до 2 червня триває акредитація на фестиваль.  

Фото: «Миколайчук OPEN» / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1009
Читайте також
09.06.2023 11:04
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
702
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду