detector.media
25.05.2023 09:01
«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму
«Схеми»: Ексміністр Дмитро Табачник має будівельний бізнес у Криму
За даними «Схем», це вже друга російська фірма, співзасновником якої є Дмитро Табачник.

Підозрюваний у держзраді ексміністр освіти і науки Дмитро Табачник з 2021 року є співзасновником будівельної компанії, зареєстрованої за російським законодавством в окупованому Росією Криму. Про це повідомляють журналісти проєкту «Схеми» («Радіо Свобода»).

За даними реєстру юридичних осіб Російської Федерації, з жовтня 2021 року Дмитро Табачник володіє часткою в 50% компанії ООО «Специализированный застройщик «Таврида-Центр». Місце реєстрації — Крим, місто Сімферополь.

«Основний напрямок роботи компанії — "діяльність замовника-забудовника, генерального підрядника". Партнером Табачника у цьому бізнесі є місцевий забудовник, громадянин Росії Володимир Аматуні. У 2021 році "Таврида-Центр" зафіксувала збитки, звітів за 2022 рік іще не публікувала», — повідомляють «Схеми».

За даними «Схем», це вже друга російська фірма, співзасновником якої є Дмитро Табачник. Окрім «Таврида-Центр» із 2019 року він володіє часткою в російській компанії ООО «Лиэль-ФМ» (профіль діяльності — посередництво у торгівлі).

З 2014 року Табачник переховувався від українського правосуддя в тимчасово окупованому Криму. Оголошений у всеукраїнський розшук влітку 2015 року.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Згодом Служба безпеки наклала арешт на майно Табачника на загальну суму понад 2 млн доларів.

У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення українського громадянства низки держслужбовців часів експрезидента Януковича, зокрема й Табачника. 

Журналістам «Схем» вдалося додзвонитися Табачнику. Почувши запитання про його підтримку російської окупаційної влади та про бізнес в окупованому Росією Криму, він сказав: «До свидания». Після цього на дзвінки не відповідав.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY