«Спіймай баригу»: українські медіа публікують джинсу, а зірки підтримують акцію із полювання на наркодилерів

«Спіймай баригу»: українські медіа публікують джинсу, а зірки підтримують акцію із полювання на наркодилерів

25 Травня 2023
3039
25 Травня 2023
09:00

«Спіймай баригу»: українські медіа публікують джинсу, а зірки підтримують акцію із полювання на наркодилерів

3039
Людина з таким самим ім’ям і прізвищем, як і в «мецената» цієї акції, перебуває у розшуку в Україні.
«Спіймай баригу»: українські медіа публікують джинсу, а зірки підтримують акцію із полювання на наркодилерів
«Спіймай баригу»: українські медіа публікують джинсу, а зірки підтримують акцію із полювання на наркодилерів

Наприкінці лютого в українських медіа почали публікувати матеріали про акцію «Спіймай баригу», яку анонсував у своєму ютуб-каналі блогер Стас Домбровський. Відео, де він пропонує небайдужим громадянам України передати поліції інформацію про так званих «закладників», тобто продавців наркотиків, або про нарколабораторії та отримати за це гроші від невідомого «мецената», було оприлюднено 17 лютого цього року. В описі під відео Домбровський обіцяв згодом інтерв’ю з автором ідеї, не називаючи його.

За десять днів, 27 лютого, на українських ресурсах масово почали публікувати новини про цю акцію — іноді по двічі, тричі на день. Зараз, три місяці потому, матеріали про цю акцію з’являються ледь не щоденно на різних ресурсах. Приблизно в той же час, наприкінці лютого, на вулицях Києва розмістили білборди з рекламою тієї ж акції.

Більшість видань розмістила та розміщує й зараз новини про акцію без позначки «реклама», але є й такі, які це зазначили, — наприклад, видання «Кореспондент» та УНІАН. При цьому УНІАН, наприклад, оприлюднював не тільки «розцінки» за викриття лабораторії чи розповсюджувача, а навіть телефон (чомусь із британським кодом), за яким уже можна було починати надсилати інформацію невідомому «меценату» про виявлених «бариг».

З позначкою про рекламу

І без неї

Судячи з кількості публікацій, а також з однотипності повідомлень, можна зробити висновок: хтось замовив величезну інформаційну кампанію в українських ЗМІ.

Формально «акція», за словами Домбровського, повинна була стартувати 1 травня в трьох містах України, а потім поширитися на інші міста, хоча Домбровський спочатку не називав конкретних дат і навіть записував відео, де стверджував, що ще до початку акції підписники надсилали йому якісь відео, адреси та докази «ловлі бариг». Як він говорив, люди надсилали йому цю інформацію безплатно, винятково через бажання «очистити країну». Жодних доказів цих численних звернень він не наводив. Зараз в акції є сайт (він був створений 28 березня 2023 року). На ньому вказані умови, за яких виплачують гроші, а також кількість начебто спійманих «бариг». Станом на 25 травня їх 15, також указано, скільки за них начебто сплачено грошей.

Хто є «фронтменом» цієї акції

Стас Домбровський — обличчя цієї акції; він постійно викладає нові відео про неї чи бере інтерв’ю у того самого «невідомого мецената» або зірок, які її підтримують. Саме на його ютуб-канал веде qr-код, розміщений на десятках сітілайтів і білбордів із рекламою цієї акції.

Домбровський — актор, поет, сам себе називає журналістом, доволі відомий провокаційний блогер з Одеси. Про нього Hromadske знімало фільм, Тетяна Даниленко, Наталя Влащенко та Наталія Мосейчук у різні роки брали в нього великі інтерв’ю — про політичне життя Одеси, про війну, русофобію, мову тощо. В минулому він був наркозалежним, перебував у тюрмі, балотувався в мери Одеси, був головним героєм художнього фільму, знятого на основі його автобіографічних оповідань, пише книжки. В різні часи свого публічного життя він мав конфлікти із Сергієм Стерненком і Володимиром Петровим, сварив Зеленського, хвалив Зеленського, когось кусав за носа та різав собі горло в суді. Одним словом, «творча людина», як він сам себе характеризує, з яскравою біографією.

У Домбровського до війни був доволі популярний інстаграм (зараз акаунт закритий, але там 106 тисяч підписників) і фейсбук (сторінка видалена). Тепер основні його соцмережі — телеграм і ютуб-канал. На останньому — понад 210 тисяч підписників, для них він викладає різні відео: про своє життя у Швейцарії, де він зараз перебуває, про життя ув’язнених чи злочинців, колишніх наркозалежних, українських продюсерів, політиків, блогерів, а також про бійців різних добровольчих формувань. Відео збирають у середньому десятки тисяч переглядів.

А от телеграм-канал Домбровського виявився цікавим: до початку війни у нього було трохи більш як 20 тисяч підписників, у лютому — на початку березня 2022 року кількість підписників зросла до більш ніж 50 тисяч (як і в багатьох інших українських телеграм-каналів). Але на початку квітня в телеграмі Домбровського вже було більш ніж сто тисяч підписників, і нові 50 тисяч додалися за три дні в кінці березня — на початку квітня. Приблизно в той момент в українських медіа почалася нова хвиля публікацій новин про акцію «Спіймай баригу». Цікаво, що після цього фантастичного зростання, за даними сервісів, що аналізують телеграм-канали, від каналу Домбровського відписуються по 500-600 людей на день. Станом на 17 травня в нього трохи більш як 81 тисяча підписників, і їхня кількість продовжує зменшуватися. Стас Домбровський відмовився відповідати на запитання «Детектора медіа», пояснивши, що йому не цікаві запитання про фінансову складову кампанії, обличчям якої він є, а також про спонсора цієї кампанії.

Хто брав участь у розкрутці цієї акції

Одними з перших до промоції акції долучилися військові різних добровольчих підрозділів, а також українські співачки — Злата Огневич, Ірина Федишин і Наталя Могилевська. Злата Огневич не відповіла на запитання «Детектора медіа», з Могилевською та Федишин не вдалося зв’язатися.

По-друге, матеріали про акцію публікують десятки українських ресурсів — від регіональних до загальнонаціональних. Ось лише короткий список видань, на яких розміщені окремі публікації чи серія публікації за тегом:

Апостроф, «Дело.ua» «Києв Власть», «Подробности», Big Kyiv, міський сайт Дніпра та Харкова, «Українські новини», «Факти», UaInfo, «Обозреватель», 5 канал, Прямий канал, «Лента.ua», «Фокус», «Коментарии», «В городе», УНІАН, «КП в Україні», «Ділова столиця», «Кореспондент», «Вести.ua», УНН, «Вголос», UBR, «РБК-Україна». І це далеко не повний список видань, які долучилися до кампанії цієї акції.

Але реальна кількість публікацій про неї значно більша, оскільки майже на кожному з перерахованих ресурсів частина публікацій є винятково на російськомовних версіях сайтів, а частина — лише на українськомовних, і їхня кількість не збігається. Окрім того, багато сайтів лише на деякі з цих публікацій ставили окремий тег «Спіймай баригу», а частину публікували без цього тегу.

Кульмінацією цієї навали матеріалів можна вважати «розслідування» програми «Гроші» на каналі «1+1», яке вийшло 17 квітня. Цей сюжет — своєрідний взірець джинси, яка по суті є анонсом старту акції. В 11-хвилинному сюжеті журналісти начебто намагаються розслідувати, чи не є акція брехнею, чи дійсно комусь платять гроші та хто її фінансує. Але з аргументів на користь того, що це справжня акція — посилання на те, що Домбровський сам сидів і має «відповідати за базар» (цитата з сюжету). Взагалі-то майже весь сюжет побудований винятково на словах Домбровського — він розповідає, скільки в кожному місті нарколабораторій, скільки вони приносять грошей і так далі.

Окрім нього в сюжеті присутній голова громадської спілки «Міжнародна антинаркотична асоціація» Дмитро Костяков — тієї самої спілки, про яку Суспільне робило розслідування. Як з’ясувалося, наркозалежних у закладах МАА б’ють, насильно утримують і «релігійно» виховують. Свого часу МАА була тісно пов’язана з українською поліцією, конкретніше — із заступником міністра внутрішніх справ Олександром Гогілашвілі, якого звільнили після скандалу (тоді ще з’ясувалося, що дружина Гогілашвілі — помічниця Зеленського Марія Левченко, тому і сам Зеленський із дружиною підтримували діяльність МАА).

Окрім Костякова в сюжеті також фігурує адвокат Андрій Кузьменко — його журналісти «Плюсів» подали як юриста, який представляє інтереси різних українських можновладців. Кузьменко дійсно представляв принаймні одного з них — Романа Насірова. А ще був адвокатом одного з затриманих вербувальників, які у 2015 році запрошували українців на роботу в Росії — а потім з’ясувалося, що їх примушують там бути наркокур’єрами. Тоді десятки українців були затримані в Росії, потрапивши туди завдяки цим «вербувальникам». Справа і досі в суді. А Андрій Кузьменко тепер представляє акцію «Спіймай баригу» на «1+1».

Ну і звісно, журналісти «Плюсів» «розкрили таємницю», тобто ім’я спонсора акції — його звуть Єгор Левченко. Домбровський у своїх роликах та інтерв’ю із Левченком каже, що репутація у «бізнесмена» має деякі невизначеності: «з одного боку, на деяких маловідомих сайтах», кажуть однією фразою журналісти, згадується такий собі Єгор Левченко, який начебто причетний до наркоторгівлі. І додають, що офіційної позиції слідчих органів про Левченка у них «поки немає».

А з іншого боку, йдеться в сюжеті, Левченко — бізнесмен, допомагає армії та простим людям, ось подяки (на екрані дійсно показують подяки). Серед них подяка начебто від української розвідки (підпис і прізвище на фото не видно), а також від голови Національної поліції в Києві Івана Виговського — видана начебто у 2023 році. Є подяка і від Інституту серця Тодурова, яку показують в сюжеті — благодійному фонду From Heart UA, на сайті якого немає жодної згадки про Левченка. Але є багато про допомогу військовим і цивільним, і навіть є лічильник, який начебто в реальному часі показує, скільки надано бронежилетів, швидких, продуктових наборів тощо. Окремий лічильник — для «дитячих посмішок», які з'явилися за допомогою БФ From Heart UA (це не жарт).

Попри те, що лист-подяка, яку показали на «1+1», адресована саме Левченку, всюди обличчям фонду є його директор Олександр Морозов. Це такий собі «серійний» директор цілої купи різних компаній, ліквідованих чи чинних. Найбільш цікава одна з них — ІА «Українська правда» (не плутати з реальною «УП»). Нагадаємо, що за часів Януковича піарники Арбузова створили у 2013 році фейковий клон реальної «УП» і навіть видавали газету з такою назвою; тоді пошуковики деякий час показували першим саме цей сайт-клон, на якому публікували замовні статті на користь Януковича, а справжній сайт «УП» з’являвся у пошуковій видачі значно нижче. До створення цього сайту були, можливо, причетні росіяни. Так от, Олександр Морозов був тоді директором цієї контори — а тепер от керує фондом Левченка.

На основі матеріалу «Гроші» українські ЗМІ випустили багато новин, де буквально переказували сюжет і всі заяви адвоката Кузьменка, який запевняє: до Левченка є питання у закону, як «до будь-якого бізнесмена», але вони «розв’язуються».

Окрім цього, приводом для новини ставали ролики Стаса Домбровського, підтримка акції з боку зірок, а також «соціологічне опитування», яке свідчить: українці підтримують акцію «Спіймай баригу». Дослідження було проведене невідомою «Українською соціологічною платформою». Наскільки можна судити з її сайту, це єдине опитування, яке провела сама «платформа», — всі інші публікації на сайті стосуються досліджень інших, відомих соціологічних компаній. Сама «Українська соціологічна платформа» була створена у 2020 році Віталієм Шедловським. Раніше людина з таким прізвищем була координатором проєктів іншої соціологічної групи — Active Group.

То хто такий Єгор Левченко

Стас Домбровський випустив довгоочікуване відео зі «спонсором» акції Єгором Левченком під назвою «Меценат дає установку» 27 квітня. Воно набрало станом на момент публікації 2,1 мільйона переглядів. У ньому чоловік із трохи заблюреним обличчям розповідає, що він — бізнесмен в IT-сфері, продає трафік. Окрім того, в ролику він розповідає про свою благодійність. Попри те, що він «не хотів говорити» про це, назвав суму — 5 мільйонів доларів. А причиною своєї активності у сфері полювання на наркодилерів — те, що його постійно звинувачували в причетності до наркоторгівлі, і тому він хоче з нею боротися й заодно очистити свою репутацію.

Окрім цього інтерв’ю, на каналі Домбровського вже виходило інше інтерв’ю з тією самою людиною — під назвою «Єгор Мексиканець». Тоді, 31 жовтня 2022 року, чоловік, який назвався Єгором Левченком (обличчя було заблюрене повністю), теж розповідав про свій бізнес у сфері IT та криптовалют, а також про те, що всі звинувачення на його адресу несправедливі. Приводом для цього інтерв’ю був публічний конфлікт цього Левченка з Михайлом Помогайбо (Майманом) — начебто комбатом добровольчого підрозділу «Архангели Михаїла». Левченко стверджував, що нібито фінансував цей підрозділ, а Помогайбо буцімто вкрав, точніше, розтратив його гроші.

Стосовно Помогайбо в ЗМІ немало новин — його торік щонайменше двічі затримувала поліція, зокрема за спроби торгівлею зброєю, але він і досі на волі. Цікаво, що майже всі ті видання, що писали про акцію «Спіймай баригу», також розміщували матеріали про конфлікт Маймана та Левченка саме на основі інтерв’ю Левченка Домбровському — тоді ж, восениі 2022 року.

Окрім обговорення конфлікту з Майманом, інтерв’ю Домбровському майже наполовину було присвячене благодійній діяльності Левченка. Різні люди — черниці, лікарі, постраждалі в ДТП тощо — дякували Єгору Васильовичу за його допомогу їм (у кращих радянських традиціях). Узагалі публікацій про те, як бізнесмен і меценат Левченко бореться за свою репутацію, з’явилося торік і цьогоріч багато — здебільшого на маловідомих регіональних сайтах.

Водночас на інших (а іноді й на тих самих) сайтах є зовсім інша інформація про Левченка. Згідно з нею, він — громадянин Росії, який після початку війни на Донбасі перебрався в Україну, вже маючи в Росії величезний бізнес із продажу та виробництва наркотиків. Злочинне угруповання, яке начебто він очолює, називається «Хімпром», і українські правоохоронці вже звітували про велике затримання людей із цього угруповання. Сам Левченко втік з України, перебуває зараз у Мексиці — й оголошений у розшук як в Україні, так і на батьківщині, в Росії. Є також повідомлення про те, що Левченко (він же Буркін) може бути пов’язаний із ФСБ. «Детектор медіа» звернувся до СБУ із запитаннями про діяльність Левченка, однак на момент публікації відповіді не отримав.

Причому публікації про причетність Буркіна-Левченка до наркоторгівлі з’явилися задовго до початку повномасштабного вторгнення — і з’являються досі. Наприклад, видання «Обозреватель», яке також публікує новини про «мецената акції “Спіймай баригу”», майже одночасно з ними оприлюднило розслідування про те, що Левченко намагається відбілити свою репутацію, аби повернутися в Україну.

«Детектор медіа» звернувся до СБУ із запитаннями про діяльність Левченка, однак на момент публікації офіційної відповіді не отримав. У розмові з «Детектором медіа» джерело зі Служби безпеки, яке знайоме з обставинами справи, підтвердило, що Єгор Левченко та Єгор Буркін — це одна й та сама людина, яка зараз перебуває в розшуку та живе, ймовірно, в Мексиці. Також джерело стверджує, що саме ця людина була причетна до створення злочинного угруповання «Хімпром», а зараз оголосила акцію «Спіймай баригу».

ОНОВЛЕНО 25.05 о 18-47: СБУ підтвердило, що Левченко знаходиться в розшуку, але посилаючись на статтю 222 Кримінально-процесуального кодексу України, не розголошує дані про хід слідства. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3039
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду