СБУ повідомила про підозру у держзраді ексголові Нацполіції Вінниччини

СБУ повідомила про підозру у держзраді ексголові Нацполіції Вінниччини

1 Березня 2023
3743
1 Березня 2023
17:33

СБУ повідомила про підозру у держзраді ексголові Нацполіції Вінниччини

3743
Антон Шевцов розробив для ФСБ план диверсій в Україні, «зливав» дані про правоохоронців і створював медіапроєкт з нібито пошуку українських військовополонених для вербування родичів захисників.
СБУ повідомила про підозру у держзраді ексголові Нацполіції Вінниччини
СБУ повідомила про підозру у держзраді ексголові Нацполіції Вінниччини

Служба безпеки повідомила ексголові Нацполіції на Вінниччині Антону Шевцову про підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Він розробив для ФСБ план диверсій в Україні, «зливав» дані про правоохоронців, створював медіапроєкт з нібито пошуку українських військовополонених для вербування родичів захисників.

Про це повідомляють Служба безпеки України та Вінницька обласна прокуратура.

Слідчі встановили, що Шевцов «із залученням відомого прокремлівського пропагандиста розробив медіапроєкт із псевдопошуку "українських військовополонених"». У такий спосіб ворог хотів створити передумови для вербування родичів українських захисників, а також дискредитації політичної та військової влади нашої держави. Цей проєкт затвердив куратор з ФСБ Косенко М.Ю. та його керівництво.

Також він розробив «рекомендації» щодо розхитування внутрішньо-політичної обстановки в Україні і передавав їх обвинуваченому у держзраді колишньому нардепу Володимиру Сівковичу.

СБУ зазначає, що саме Шевцов після повномасштабного вторгнення особисто розробив для ФСБ «План щодо проведення диверсійної роботи на території України». Куратором цього «проєкту» став співробітник 5-ї служби ФСБ Косенко М.Ю. 

Цей документ передбачав проведення агресором серії вибухів на об’єктах цивільної інфраструктури в різних регіонах України. Відповідно до розробленого сценарію, після терактів мали відбутися показові затримання «винних» і публічно пролунати сфабриковані звинувачення у їх причетності до руху опору.

Там додали, що усе це окупанти планували широко оприлюднювати в інформпросторі через основні рупори Кремля та підконтрольні телеграм-канали.

Крім того, слідство встановило, що Шевцов співпрацював із лідером і депутатами забороненої проросійської «Партії Шарія».

Експоліцейський погодився на конфіденційну співпрацю зі співробітником департаменту оперативної інформації ФСБ ще у 2018 році. Користуючись особистими зв’язками з попередніх місць роботи, він надавав куратору інформацію про українських політиків, керівників підприємств паливно-енергетичної галузі та власників інтернет-ресурсів, які, на його думку, спецслужби Росії можуть використати для підривної діяльності проти України. 

Зокрема, слідчі встановили передання інформації про керівників громадських організацій ветеранів АТО/ООС, пенсіонерів ЗСУ, спецслужб і правоохоронних органів України з їхніми персональними даними та контактами. За даними СБУ, Шевцов пропонував залучати експравоохоронців до роботи проти України.

Окрему увагу підозрюваний приділяв збору даних про обсяги та шляхи надходження в Україну міжнародної військової допомоги. Для цього намагався сформувати власну мережу інформаторів у різних областях. Серед основних «кандидатів» розглядав колишніх працівників розформованої міліції, яких звільнили у 2014 році.

Окрім того, Шевцов подав на розгляд керівництва 5-ї служби ФСБ пропозиції щодо створення «Першого українського добровольчого корпусу» з-поміж полонених українських військових.

Прокуратура вказує, що слідством встановлена співпраця підозрюваного з лідером та депутатами наразі забороненої проросійської «Партії Шарія».

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Шевцову про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на 15 років або довічне, з конфіскацією майна.

Наразі співробітники СБУ поетапно задокументували злочини Шевцова і встановили коло осіб, яке він залучив до протиправної діяльності.

Як пише hromadske, Антон Шевцов з 2015 року керував обласним відділком міліції (пізніше поліції) Чернігівської області. 28 січня 2016 року його призначили начальником Управління нацполіції у Вінницькій області.

Активісти та місцеві волонтери Вінниччини вимагали його відставки, після того як у мережі поширилося відео з участю Шевцова у «параді Перемоги» в Севастополі у 2014 році.

4 березня 2016 року керівництво Нацполіції повідомило про проведення службового розслідування щодо Шевцова, а вже 15 березня його затримали ㅡ підозрюваний начальник Нацполіції намагався втекти до Росії.

Після повідомлення про підозру Вінницький міський суд не зміг обрати Антону Шевцову запобіжний захід, оскільки не вклався у 72 години. А у травні 2016 року прокуратура Вінницької області закрила кримінальне провадження через відсутність складу злочину. У 2021 році Верховний суд скасував наказ про його звільнення та постановив поновити Шевцова на посаді.

Фото: Нацполіція

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3743
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду