Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі

Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі

24 Квітня 2023
2167
24 Квітня 2023
17:36

Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі

2167
Засуджений закликав Путіна утворити на території західних областей України «Підкарпатську Русь». Себе ж Гецко бачив її «прем’єр-міністром».
Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі
Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі

Закарпатця, який агітував за зміну територіальної цілісності України, заочно засудили до 20 років позбавлення волі. Про це пише Суспільне із посиланням на речницю Закарпатської обласної прокуратури Катерину Хижняк. Суспільне додає, що з власних джерел дізналося, що засуджений — уродженець села Кушниця на Іршавщині Петро Гецко.

Інформацію про те, що Гецко засуджений до 20 років, опублікувало й видання «Район. Ужгород» із посиланням на повідомлення журналіста Віталія Глаголу, який поширив посилання на Єдиний судовий реєстр.

Повідомляється, що у 2014-му Гецко виїхав на територію РФ, звідки розпалював сепаратистські настрої серед закарпатців, пропагуючи ідеї «русского мира». Зокрема, він поширював відеоролики зі зверненнями до Путіна, в яких пропонував утворити на території західних областей України так звану «Підкарпатську Русь». Себе ж Гецко позиціонував її «прем’єр-міністром».

«Чоловік закликав не завершувати "спеціальну військову операцію в Україні" без урахування ряду факторів, які, на його думку, свідчать про важливу геополітичну роль Закарпаття. Таким чином він сприяв РФ у веденні підривної діяльності та продовжував виконувати злочинні завдання на замовлення кураторів з російських спецслужб», — розповіла Хижняк Суспільному.

Суд визнав уродженця Хустського району винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та в державній зраді, вчинених повторно, та заочно засудив його до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. З урахуванням попереднього вироку суду йому призначили остаточне покарання — 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Рішення суду можна оскаржити в апеляційному суді протягом 30 днів.

Суспільне нагадує, що у 2019 році Гецка заочно засудили до 12 років ув’язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державну зраду. Він переховувався від правосуддя на території РФ і продовжував вести підривну діяльність в умовах воєнного стану.

У 2021 році Гецка оголосили у міждержавний розшук.

Раніше «Детектор медіа» звернув увагу на те, що в російських пропагандистських ЗМІ з’явилися повідомлення про угорців, які нібито живуть в Україні і просять, аби Будапешт «захистив їх від українського геноциду». У росЗМІ йшлося про те, що українські угорці начебто почали підготовку до референдуму за приєднання окремих районів України до Угорщини. А з проханням створити «Карпатську Русь» на заході України буцімто звернулися до Москви закарпатські русини та Петро Гецко, голова міжнародного центру «Матиця русинів». «Детектор медіа» наголошує: це фейк.

Ілюстрація: Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2167
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду