СБУ затримала в Харкові іноземного блогера, який заперечував злочини Росії

СБУ затримала в Харкові іноземного блогера, який заперечував злочини Росії

5 Травня 2023
1626
5 Травня 2023
17:01

СБУ затримала в Харкові іноземного блогера, який заперечував злочини Росії

1626
СБУ: Після початку повномасштабного вторгнення блогер одним із перших підтримав російських загарбників та героїзував їхні воєнні злочини.
СБУ затримала в Харкові іноземного блогера, який заперечував злочини Росії
СБУ затримала в Харкові іноземного блогера, який заперечував злочини Росії

Служба безпеки України повідомила про затримання в Харкові іноземного блогера, який публічно виправдовував збройну агресію РФ та поширював фейки про війну в Україні.

Як повідомляє пресслужба СБУ, фігурант має громадянство однієї з країн Латинської Америки, але вже кілька років проживає у Харкові. 

Служба безпеки не називає імені блогера. Джерела hromadske у правоохоронних органах повідомили, що йдеться про Гонсало Ліру, який видає себе за журналіста. Він активно включається в ефіри пропагандистських медіа Росії.

«Після початку повномасштабного вторгнення блогер одним з перших підтримав російських загарбників та героїзував їхні воєнні злочини. Також він займався дискредитацією вищого військово-політичного керівництва та Сил оборони нашої держави. Задокументовано, що навесні минулого року він особисто знімав провокативні відео, в яких намагався фіксувати обличчя українських захисників та ображав їх», — повідомляє СБУ.

Свої «стріми» блогер публікував на двох власних каналах у ютубі і телеграмі із загальною аудиторією майже 300 тис. підписників.

У своїх коментарях він заперечував факти російських ракетних ударів по українських містах і масових убивств росіянами мирних людей.

Під час обшуків за адресою проживання фігуранта виявлено мобільні телефони та комп’ютер із доказами незаконної діяльності.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти злочинних дій іноземного блогера. Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за чч. 2 і 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення та поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України, вчинене повторно).

Суд обрав міру запобіжного заходу — тримання під вартою.  

У квітні 2023 року СБУ повідомила про нейтралізацію розгалуженої міжрегіональної мережі проросійських інтернет-агентів, які поширювали в заборонених соцмережах та месенджерах дезінформацію і кремлівські наративи про війну проти України. 

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1626
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду