detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
04.05.2023 16:19
СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані
СБУ повідомила, які медійні активи Оксани Марченко арештовані
Арешт накладений на компанію Оксани Марченко ПП «Омега-TV». З власних джерел «Детектору медіа» відомо і про арешт майнових прав інших компаній.

Служба безпеки України повідомляє, що арешт накладений на компанію Оксани Марченко ПП «Омега-TV». Про це йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа» начальника управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Артема Дехтяренка.

За його словами, арештовано 100% майнових прав Марченко в цій компанії.

У лютому, як повідомила Служба безпеки України, суд арештував майно Оксани Марченко на загальну суму понад 5,6 млрд грн. Зокрема, активи Марченко у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах. Однак у цьому повідомленні не уточнювалось, про які саме компанії йде мова. «Детектор медіа» звернувся  до СБУ з  такими запитаннями:  Частки Марченко  у яких телекомунікаційних підприємствах арештовані? Оксана Марченко мала частку у структурі власності «1+1» через ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"». Що з цією часткою? Вона арештована чи передана іншим особам?

Нагадаємо, у структурі власності  «1+1» від 14 квітня 2021 року замість компанії Bolvik Ventures LTD, контролерами якої були Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %), з’явилася кіпрська компанія Charlane limited. 33,3% цієї компанії через Kirena holdings Ltd та через ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"» належать Оксані Марченко. Дружина українського політика Віктора Медведчука є бенефіціаром ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"». У грудні 2021 року у пресслужбі «1+1 медіа» заявили, що у частках власності фізичних осіб не відбулось жодних змін, безпосередні та кінцеві власники також не змінились. Після цього канал не відповідав на  запити щодо присутності у власності дружини Віктора Медведчука («Детектор медіа» звертався з таким запитом до каналу).

Управління СБУ розказало лише про арешт  ПП «Омега-TV». Ця компанія входить до групи власності Віктора Медведчука та пов’язаних із ним осіб. Вона має розмір статутного капіталу 1 млн грн, займається  виробництвом  кіно- та відеофільмів і телевізійних програм. Цю компанію Оксана Марченко заснувала ще у 2000 році, коли вела в ефірі державного каналу «УТ-1» соціально-розважальне шоу «Моя професія» та політичне ток-шоу «Час». Ця ж компанія виробляла документальний цикл «Імена» («серія програм про відомих осіб, чиї долі переплелися з історією України» — це були історії про Хрущова, Баскова, Малініна, Гурченко). Програми виходили в ефір на «УТ-1», з 2005 року — на «Інтері».

Щодо решти питань, а саме щодо  ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», яка має стосунок до власності «1+1», у відповіді СБУ йдеться: «Наразі триває досудове розслідування у згаданому кримінальному провадженні. Положенням ст. 222 КПК України передбачено, що відомості  досудового розслідування можна розголошувати з письмового дозволу слідчого  або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. Про результати розслідування та подальші кроки у межах цього кримінального провадження громадськість обов’язково буде проінформовано».

  

Втім, як вдалося з’ясувати «Детектору медіа» з власних джерел, у межах кримінального провадження (№222023090000000042) арештовано 100% майнових прав ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», власницею якої є Оксана Марченко. Арешт наклав своєю ухвалою суддя Івано-Франківського міського суду на початку року. Саме провадження розслідує управління СБУ в Івано-Франківській області.

Членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан  у коментарі «Детектору медіа» розказала, що у випадку арешту корпоративних прав на роботу каналу  та його управління це не вплине. «Слід враховувати, що Віктор Медведчук та Оксана Марченко перебувають під санкціями. Тому з часом Міністерство юстиції може подати до них позов про стягнення цих та інших активів, якими вони володіють напряму. Тому я не виключаю і такої історії в майбутньому»,  — сказала вона.

Також, за її словами, арештовані частки могли бути передані в управління Агентства з розшуку менеджменту та активів (АРМА). «Це передається або одразу під час арешту, або окремим рішенням суду», — додала Щербан. Саме таким чином передавались права юридичних осіб 4-го каналу, який належав колаборанту Олексію Ковальову.

У пресслужбі самого АРМА «Детектору медіа» розказали, що в його управління ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"» не надходило. Однак це може статися згодом у межах розслідування кримінального провадження, як і розказувала Олена Щербан.

Про власність Оксани Марченко в одному з найбільших каналів «1+1» стало відомо у 2020 році з декларації Віктора Медведчука, який тоді був народним депутатом від «Опозиційної платформи «За – життя». Тоді ця новина «здивувала» і сам канал, і його бенефіціара Ігоря Коломойського, і колишнього очільника медіагрупи, міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка.

У лютому 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перевірила канали групи «1+1» щодо наявності у структурі власності дружини Медведчука та не знайшла порушень. Тоді регулятор аргументував свою позицію тим, що частка Оксани Марченко становить 8% і не є істотною участю. «Відповідно частка володіння статутним капіталом кожної з фізичних осіб становить по 8%, що не є істотною участю і не відображається у структурі власності, — сказав член Нацради Юрій Зіневич. — Тому, враховуючи подану структуру власності та пояснення компанії, перевірка не встановила порушень».

Після цього «1+1» подав оновлену структуру власності від 14 квітня 2021 року, і в ній замість компанії Bolvik Ventures LTD, контролерами якої були Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %), з’явилась кіпрська компанія Charlane limited. 33,3% цієї компанії через Kirena holdings Ltd та через ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"» належали безпосередньо Оксані Марченко. Тоді ці зміни пресслужба каналу прокоментувала так: «Безпосередні та кінцеві власники ТОВ "ТРК "Студія 1+1" не змінились. Також не відбулося жодних змін у частках власності фізичних осіб». Тобто,  частка Марченко становила, як і раніше, 8%, що, на думку регулятора, не впливає на управління каналу.

«Детектор медіа»  також звернувся у пресслужбу «1+1» з проханням прокоментувати інформацію джерел про арешт майнових прав ТОВ «Інвестиційна компанія "Гармонія"», яка входить у власність медіа, і те, чи вплине цей арешт на управління каналу.

Скриншот відео: Оксана Марченко/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY