Байден до Всесвітнього дня свободи преси: Вільна преса є основою демократії. Притягнемо до відповідальності всіх, хто заглушує її голоси

Байден до Всесвітнього дня свободи преси: Вільна преса є основою демократії. Притягнемо до відповідальності всіх, хто заглушує її голоси

4 Травня 2023
766
4 Травня 2023
09:10

Байден до Всесвітнього дня свободи преси: Вільна преса є основою демократії. Притягнемо до відповідальності всіх, хто заглушує її голоси

766
Джо Байден: США більше, ніж будь-коли, підтримують тренінги з цифрової та фізичної безпеки для журналістів, планують запустити новий фонд для забезпечення адвокатського захисту для журналістів.
Байден до Всесвітнього дня свободи преси: Вільна преса є основою демократії. Притягнемо до відповідальності всіх, хто заглушує її голоси
Байден до Всесвітнього дня свободи преси: Вільна преса є основою демократії. Притягнемо до відповідальності всіх, хто заглушує її голоси

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден виступив зі щорічною промовою до Всесвітнього дня свободи преси. Український переклад виступу оприлюднений на офіційній сторінці посольства США в Україні

Байден заявив, що «вільна преса є основою демократії», адже дає можливість уряду і суспільству бути самокритичними і самовиправлятися, «служить охоронцем правди».

Він підтвердив обітницю притягнути до відповідальності всіх тих, хто намагається заглушити голоси вільної преси по всьому світу.

Американський президент сказав, що США зараз надають більше ресурсів, ніж будь-коли, на підтримку тренінгів з цифрової та фізичної безпеки для журналістів, планують запустити новий фонд для забезпечення адвокатського захисту для журналістів, а також фінансово підтримують Ініціативу із сприяння інформаційній чесності та стійкості.

Надаємо повний текст промови:

«Журналістика — це не злочин — вона є першоосновою вільного суспільства. Сьогодні, відзначаючи 30-ту річницю Всесвітнього дня свободи преси, ми вшановуємо всіх журналістів, репортерів та працівників ЗМІ, які відважно прагнуть правди. І ми знову підтверджуємо нашу обітницю притягнути до відповідальності всіх тих, хто намагається заглушити ці голоси, необхідні для прозорого і гідного довіри врядування. 

Як закріплено в Першій поправці нашої Конституції, Конгрес не повинен ухвалювати закони, що "обмежують свободу слова або преси". Це тому, що вільна преса є основою демократії. Вона дає можливість нашому уряду і нашому суспільству бути самокритичними і самовиправлятися. Вона інформує, просвічує, викриває і виявляє. Вона служить охоронцем правди. 

Жоден журналіст — американський чи ні — не повинен ризикувати своїм життям та прожитком в пошуках такої правди. Еван Гершкович і Остін Тайс тяжіють над моїми думками сьогодні. Жодна сім’я не повинна переживати той біль, який, я бачив, переживають їхні родини. Але в занадто багатьох місцях по всьому світу автократи та їхні поплічники продовжують придушувати вільні та незалежні ЗМІ, вдаючись до цензури, розправ, погроз, судових позовів, цькування, дезінформації, затримань і фізичних нападів. 

Відважні журналісти по всьому світу демонструють знову й знову, що їх не змусять замовкнути і їх не залякати. Сполучені Штати бачать їх і підтримують їх. Саме тому ми надаємо більше ресурсів, ніж будь-коли, на підтримку тренінгів з цифрової та фізичної безпеки для журналістів — адже жоден репортер не повинен боятися за своє життя через роботу, яку він виконує. Ми також працюємо з партнерами по всьому світу, щоб запустити новий фонд, спрямований на забезпечення адвокатського захисту для журналістів. І ми надаємо фінансування на підтримку Ініціативи із сприяння інформаційній чесності та стійкості, яка допоможе підтримати вільні та незалежні ЗМІ, зміцнити глобальну інформаційну чесність і допоможе журналістам виконувати свою роботу якомога безпечніше. 

Сьогодні — і щодня — ми всі маємо підтримувати журналістів у всьому світі. Ми всі повинні виступити проти тих, хто хоче змусити їх замовкнути. І нам всім необхідно і далі підтримувати вільну пресу, яка відіграє важливу роль для нашої демократії та демократій у всьому світі».

 Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси у 1993 році.

Це рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року «Сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства.

В «Індексі свободи преси», який складають «Репортери без кордонів», Україна піднялась цьогоріч на 27 позицій і посіла 79-те місце. 

У рейтингу перші п’ять місць — за Норвегією, Ірландією, Данією, Швецією, Фінляндією, далі йдуть Нідерланди, а також Литва з Естонією. Білорусь — у «червоній» зоні та на 157-му місці, Росія — 164-та, Туреччина — 165-та. Замикають рейтинг В’єтнам, Китай і Північна Корея.

Фото: White House / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
766
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду