Влада Литви вперше затвердила план захисту журналістів

Влада Литви вперше затвердила план захисту журналістів

5 Вересня 2023
684
5 Вересня 2023
21:00

Влада Литви вперше затвердила план захисту журналістів

684
Міжвідомчий план на 2023–2025 роки передбачає тренінги та інструктажі щодо прав журналістів як для медійників, так і для працівників прокуратури та поліції. Окрему увагу приділятимуть системному аналізу даних щодо нападів на співробітників ЗМІ, їх захисту в інтернеті тощо.
Влада Литви вперше затвердила план захисту журналістів
Влада Литви вперше затвердила план захисту журналістів

У Литві представили перший міжвідомчий план захисту журналістів на 2023–2025 роки. Цього тижня його схвалив міністр культури Симонас Кайріс, передає литовський суспільний мовник LRT.

Згідно з планом, для працівників прокуратури та поліції організовуватимуть тренінги з питань розслідування кримінальних правопорушень, скоєних проти журналістів. Судді також пройдуть навчання з питань захисту прав журналістів та гарантій їхньої діяльності, права на свободу інформації, а також з питань безпідставного переслідування журналістів за критику, проблем розмежування понять «публічна особа» та «приватна особа».

Водночас медійників навчатимуть того, як поводитися на різних заходах. Перед кожною подією з підвищеним ризиком для них буде передбачений інструктаж.

«Журналісти матимуть доступ до консультацій і тренінгів з поліцією і прокуратурою щодо різних протестів і демонстрацій (з метою підвищення рівня знань), на що звертати увагу, як можуть виникнути загрози фізичній безпеці, яких провокацій можна очікувати та інші речі. Поліція, зі свого боку, готова надавати такі консультації», — сказав міністр в інтерв'ю BNS.

Влада також планує збирати дані про напади на журналістів, узагальнювати та оприлюднювати цю інформацію. Як зауважив Симонас Кайріс, системний підхід до аналізу таких даних є одним з ключових моментів для подальшого висвітлення проблеми.

Окрему увагу приділятимуть захисту медійників в інтернеті. Окрім цього, в плані виокремлено розслідувальну та освітню журналістику, працівники ЗМІ отримають доступ до стипендій від Фонду підтримки медіа. 

За реалізацію плану дій відповідальні поліція, прокуратура, Національний центр управління кризовими ситуаціями, Національна судова адміністрація, міністерства культури, соціального захисту та праці, закордонних справ та інші.

Раніше ми повідомляли про те, що ЄС має намір ухвалити Акт свободи преси, покликаний захистити журналістів та свободу висловлювання. 

В акті йтиметься, зокрема, про дотримання трьох головних принципів: забезпечення редакційної незалежності для медіа, фізичної безпеки для журналістів та чітке визначення в законодавстві прав журналістів, що захищатиме їх від переслідувань та утисків.

Фото: J. Stacevičiaus/LRT

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
684
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду