Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові

Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові

8 Січня 2024
4862

Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові

4862
Святкувати День подяки Богові пропонується в останню неділю вересня.
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові
Комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував парламенту встановити нове свято — День подяки Богові

Комітет гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 8 січня 2024 року більшістю голосів рекомендував Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проєкт Постанови №10371 «Про встановлення в Україні святкового дня — День подяки Богові» (утрималися Володимир В’ятрович та Олександр Кабанов). Автор цієї законодавчої ініціативи — народний депутат Віктор М’ялик.

Святкувати День подяки Богові пропонується в останню неділю вересня. «Вибір цього дня у році для святкування Дня подяки Богові пояснюється традиційним для українського народу звичаєм збиратися разом після збору врожаю та дякувати Богові за родючість землі, зібраний з полів хліб та добробут кожної родини… День Подяки Богові пропонується святкувати на міжконфесійному рівні з тією метою, щоб увесь український народ міг звернутись до Бога з подякою за Його милість, яка була явлена до українського народу в різні історичні часи та проявляється у теперішній час, коли Україна опинилася в умовах повномасштабної збройної агресії з боку російської федерації», — йдеться у пояснювальній записці.

Проєкт постанови рекомендує Кабінету Міністрів розробити із залученням представників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та затвердити протягом трьох місяців з дня прийняття цієї Постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня подяки Богові.

На думку голови комітету Микити Потураєва, цей проєкт має об’єднавчу мету стосовно всіх вірян, незалежно від релігійних конфесій. «Проєкт показує, що свобода совісті є одним з наріжних каменів української державності», — сказав він.

Член комітету Володимир В’ятрович у коментарі «Детектору медіа» зазначив: «Як християнин я відзначаю християнські свята, поважаю право кожної людини відзначати ті релігійні свята, які для неї важливі. Але на державному рівні мають відзначатися ті релігійні свята, які є частиною української традиції і глибоко вкорінені в культурі нашого народу. День подяки не є українською традицією. Така традиція є в Америці, але це не значить, що її треба штучно копіювати в Україні і запроваджувати нормативно постановою парламенту. Адже наша Конституція закріплює право кожної людини сповідувати будь-яку релігію чи не сповідувати жодної. Люди будь-якої релігії, будь-якої конфесії мають право на відзначення свят відповідно до своїх вірувань. Це не функція парламенту — вигадувати нові релігійні чи псевдорелігійні загальнодержавні свята».

На думку автора проєкту, реалізація постанови в разі її прийняття не потребує виділення додаткових коштів з держбюджету України, оскільки святкування Дня подяки Богові не потребує додаткового вихідного дня.

Нагадаємо, на цьому ж засіданні комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу зі скороченням строку подання поправок і пропозицій наполовину законопроєкт №10361 «Про внесення змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, ухвалення якого сприятиме виділенню Канадою коштів на добудову Музею Голодомору.

Архівне фото: Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4862
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
109 дн. тому
Та вже ж пропонували запровадити в Україні День довбойоба: бо людей багато, а свята свого не мають.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду