День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами

День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами

14 Лютого 2023
1736
14 Лютого 2023
17:49

День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами

1736
Народні депутати пропонують зробити дні народження Тараса Шевченка та Лесі Українки вихідними днями. День української жінки та Шевченків день мають замінити «радянські рудименти».
День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами
День Шевченка та Українки: у Раді пропонують скасувати 8 березня та 1 травня і замінити їх українськими святами

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує скасувати вихідні святкові дні 8 березня, 1 травня та 9 травня, а замість них започаткувати три нові свята День української жінки 25 лютого, Шевченків день 9 березня та День матері в другу неділю травня. 

Картка проєкту закону №9009 від 13 лютого оприлюднена на сайті парламенту. 

Авторами законопроєкту є народні депутати з фракції «Голос» Наталя Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин, з фракції «Слуга народу» Ростислав Тістик, депутатської групи «За майбутнє» Ігор Гузь та представниця ВО «Свобода» Оксана Савчук. 

Автори вказують, що проєкт закону «спрямований на визнання усталених традицій і вкорінення історичної пам’яті в українському культурному просторі» в часи, коли «відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця». Метою законопроєкту є «усунення спадщини колоніального минулого в культурному житті та побуті» українців. 

У документі пропонується скасувати такі державні вихідні: 8 березня Міжнародний жіночий день, 1 травня  День праці та 9 травня  День перемоги. 

Автори пропонують «позбутись минулих рудиментів» щодо святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня. За їхніми словами, святкування 9 травня «використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами “боротьби з нацизмом і фашизмом”». 

Вони відзначають, що закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня і що це траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих, а не святкування перемоги. 

Вони пропонують в Україні скасувати вихідний 9 травня, а натомість залишити лише День пам'яті та примирення 8 травня без вихідного дня. 

Автори законопроєкту пропонують також позбавити статусу вихідного дня День праці 1 травня «для уникнення економічних втрат через ще один вихідний». Першого травня вони називають «комуністичним рудиментом», який «використовувався для пропаганди в Совєцькому Союзі та Третьому Рейху (де теж був офіційним святом)». Тож, за їхніми словами, позбавити цей день особливого статусу передбачає «логіка заборони тоталітарних ідеологій» 

Так званий Міжнародний жіночий день 8 березня, за словами ініціаторів закону, «встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль і місце жінок». Автори повідомляють, що свято 8 березня впроваджено за ініціативи комуністичної діячки Клари Цеткін у 1921 році з прив’язанням до початку Лютневої революції в Росії 1917 року.  

Напротивагу цьому парламентарі хочуть ввести в календар нові свята, які «вже апробовані суспільством і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та закордоном».   

Так, автори пропонують відзначати День української жінки в дату народження «найвідомішої української письменниці та громадської діячки» Лесі Українки, а саме 25 лютого. 

Крім того, пропонується вихідним днем 9 березня «відзначити пам’ять Великого Кобзаря Тараса Шевченка» в день його народження. 

Також депутати пропонують на офіційному рівні відзначати День матері, який «вже більше ста років традиційно святкується українцями». Те, що це день припадає на неділю, усуває проблеми з втратами для економіки. 

Також святковими і неробочими пропонують залишити 1 січня – Новий рік, 7 січня і 25 грудня – Різдво Христове, 28 червня – День Конституції України, 28 липня – День Української Державності, 24 серпня – День незалежності України, 14 жовтня – День захисника України 

Відзначимо, День міжнародної солідарності робітників чи День праці відзначається в 142 країнах, з них в більшості він є вихідним днем, зокрема в більшості країн ЄС, крім Данії та Нідерландів   зокрема у Німеччині, Франції, Італії, Литві, Чехії, Бельгії тощо. Чотири країни  США, Канада, Австралія та Японія  святкують День праці в іншу дату, у ще декількох країнах, зокрема Польщі, Британії, Фінляндії, 1 травня є святковим днем, але під іншим приводом. 

Дату 1 травня для Міжнародного дня солідарності робітників вибрав Другий інтернаціонал у пам'ять про перші масові робітничі протести за впровадження нормованого 8-годинного робочого дня в Чикаго, які почалися 1 травня 1886 року. В Україні День робітничої солідарності вперше відзначили робітники у Львові 1890 року. День Праці також був державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці.  

Міжнародний день боротьби за права жінок зародився на початку 20 століття за аналогією до Дня солідарності робітників. Його головною вимогою було надання жінкам вибочого права. Відзначався в різні дні наприкінці лютого чи на початку березня. Дата 8 березня затвердилась лише з початку 1920-х років у Радянському Союзі, оскільки саме в цей день 1917 року з демонстрації робітниць почалась Лютнева революція в Російській імперії. Відтоді цей день відзначався переважно в країнах колишнього «радянського блоку».  

1977 року за ініціативи СРСР рішенням Організації Об'єднаних Націй отримав статус Міжнародного дня боротьби за права жінок і міжнародний мир. На сьогодні 8 березня є вихідним днем у більшості пострадянських країн, крім країн Балтії, а також у В'єтнамі, Анголі, Уганді, Монголії, КНДР тощо. 

День перемоги був встановлений 9 травня у СРСР остаточно в 1965 році. Дата пов'язана з прийняттям Радянським Союзом капітуляції нацистської Німеччини у німецько-радянській війні о 0:43 за московським часом (о 22:43 8 травня за центральноєвропейським часом і о 23:43 8 травня за теперішнім київським часом).

На сьогодні День перемоги 9 травня святкується у більшості пострадянських країн, крім країн Балтії, а також у Сербії та Ізраїлі. В Україні з 2015 року відзначається як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

День матері вперше був встановлений офіційно Конгресом США 8 травня 1914 року, а після Першої світової війни святкування поширилось на європейські країни. Серед українців День матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році, а вже наступного року це свято відзначили у Львові. До 1939 року День матері набув в Галичині широкої популярності, поки не був заборонений під час радянської окупації. На сьогодні відзначається у першу чи другу неділю травня у понад 85 країнах, ще в деяких - в інший день. 

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1736
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду