detector.media
28.04.2023 19:24
Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»
Ткаченко: Після війни можлива співпраця з «корисними росіянами»
Олександр Ткаченко: Це не «хороші росіяни», бо хороших росіян не буває, а «корисні росіяни» — вони є.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в інтерв’ю Інтерфакс-Україна висловив думку, що з деякими росіянами після завершення війни можлива співпраця у сфері культури.

Про це Ткаченко  сказав, відповідаючи на запитання, як він бачить повоєнну політику держави щодо російських артистів.

«Це не "хороші росіяни", бо хороших росіян не буває, а "корисні росіяни" — вони є, вони відверто висловлюють свою позицію. Це артисти, письменники, і в подальшому якась співпраця з ними — це абсолютно нормальний, логічний процес, тому що вони розділяють цінності, які розділяє українське суспільство. Зокрема, свободи, невтручання до внутрішніх справ інших країн, критикують Путіна. Тому зрозуміла можливість подальшої якоїсь кооперації», — сказав Ткаченко.

На думку міністра, російські діячі культури, які на сьогодні зайняли нейтральну позицію і не висловлюються на підтримку жодної сторони, не будуть затребувані «у фізичній появі тут, в Україні, ще досить довгий час».

На запитання, чи буде держава якось обмежувати діяльність російських артистів в Україні чи якось їх сепарувати, міністр заявив, що «щойно ми доходимо до списків, ми одразу перетворюємося на дуже специфічну державу».

«Інша справа — санкції, які накладені, це зрозумілий процес. Маєш санкції — все, до побачення. Все інше — це громадянське суспільство», — сказав він.

За словами Ткаченка, з депутатами було декілька обговорень того, як держава може регулювати цю сферу.

«І на етапі обговорення виникало дуже багато запитань. А як це? За якими параметрами складати список "мовчунів"? Цей сильно чекав чи не сильно? Цьому можна чи не можна? Тобто це така, скоріше, пострадянська система мислення. Є законодавчі регуляторні механізми — санкції. Якщо щось інше — це робота громадянського суспільства, міністерства з промоутерськими компаніями, які опікуються привезенням цих артистів, роз'яснювальна робота в інформаційній площині. Зокрема, що існує величезна кількість артистів, які сюди приїжджали під час війни, які тут виступали в метро, а не, так би мовити, "великий русский мир"», —  каже Ткаченко.

У червні 2022 року Олександр Ткаченко в інтерв'ю ВВС News Україна висловив думку, що відмовлятися від співпраці з «хорошими росіянами» – це недалекоглядно, але кожен випадок потрібно розглядати окремо.

У 2022 році голова Офісу президента Андрій Єрмак висловлював думку про те, що Україні треба шукати різні варіанти, як використати «хороших росіян» для боротьби з російською пропагандою.  За словами Єрмака, таких людей варто використовувати як медійну зброю.

Фото: Олександр Ткаченко/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY