Міжнародна федерація журналістів призупинила діяльність російської Спілки журналістів

Міжнародна федерація журналістів призупинила діяльність російської Спілки журналістів

22 Лютого 2023
1675
22 Лютого 2023
19:30

Міжнародна федерація журналістів призупинила діяльність російської Спілки журналістів

1675
Наразі призупинення її роботи ухвалили до наступного з'їзду у 2026 році.
Міжнародна федерація журналістів призупинила діяльність російської Спілки журналістів
Міжнародна федерація журналістів призупинила діяльність російської Спілки журналістів

Міжнародна федерація журналістів призупинила членство Спілки журналістів Росії через її діяльність на окупованих територіях України. Про це написало видання The Washington Post.

У МФЖ заявили, що членство профспілки Росії призупинили після розслідування, а потім голосування глобального виконавчого комітету 22 лютого.

За даними федерації, голосування відбулося після того, як Спілка журналістів Росії відмовилася переглянути своє рішення про створення відділень у чотирьох тимчасово окупованих Росією регіонах.

«Дії Спілки журналістів Росії зі створення чотирьох відділень на окупованих українських територіях очевидно порушили... солідарність і посіяли розбіжності між сестринськими профспілками», — сказала президентка МФЖ Домінік Прадальє.

Окрім цього, Міжнародна федерація журналістів зазначила, що продовжуватиме підтримувати незалежних журналістів у Росії та за її межами, водночас надаючи допомогу своїм українським філіям.

Сергій Штурхецький, голова комітету Незалежної медіа-профспілки України, у коментарі для «Детектора медіа» зазначив, що Виконавчий комітет МФЖ призупинив діяльність Спілки журналістів Росії до наступного з'їзду, що відбудеться в 2026 році. За його словами, наразі Федерація має усі юридичні підстави та докази порушення російськими журналістами солідарності. Тому повне виключення профспілки країни-агресора, а не просто призупинення, є «лише питанням часу». 

«Сьогодні ми побачили, що знову ж таки перемогла демокартія та журналіст над пропагандистом. Тепер нам потрібно докладати зусиль, щоб здобувати підтримку та розуміння у всьому світі і, звісно ж, продовжувати документувати злочини», — сказав Штурхецький.

Він подякував президентці МФЖ Домініці Прадальє, а також Великій Британії та країнам Скандинавії і Балтії за особливе сприяння та підтримку й додав, що «журналістька солідарність таки існує в світі». 

Нагадаємо, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Незалежна медіа-профспілка України та Національна спілка журналістів України вийшли з закликом виключити Спілку журналістів Росії із Міжнародної федерації журналістів, оскільки російські журналісти займаються пропагандою. Цю пропозицію було подано до Міжнародної федерації журналістів у режимі термінової заяви. 

Також у травні 2022 року об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій «Медіарух» звернулось до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав Союз журналістів Росії як структуру, що повністю залежить від російського диктаторського режиму.

У червні на конгресі Міжнародної федерації журналістів, який пройшов у Омані, прийняли резолюцію із засудженням російської дезінформації щодо війни проти України. У цій резолюції Конгрес висловив підтримку та солідарність із Російською профспілкою журналістів і медіа, яка підтримує 15 осіб і 3 журналістів, які зараз перебувають у російські в'язниці.

У січні Виконавчий комітет Міжнародної федерації журналістів ініціював офіційний процес виключення зі свого складу Спілки журналістів Росії. Це сталось після того, як профспілки Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії оголосили, що вийдуть зі складу федерації на знак протесту проти корупції, непрозорості та толерування російської спілки. 

Фото: Союз журналистов России/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1675
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду