Роботи українця про багатокультурне Закарпаття здобули срібло на New York Photography Awards (ФОТО)

Роботи українця про багатокультурне Закарпаття здобули срібло на New York Photography Awards (ФОТО)

10 Січня 2023
1226
10 Січня 2023
14:28

Роботи українця про багатокультурне Закарпаття здобули срібло на New York Photography Awards (ФОТО)

1226
Фотопроєкт «Культурний етнос Закарпаття» включає серію знімків людей у традиційному для різних куточків багатонаціонального Закарпаття одязі.
Роботи українця про багатокультурне Закарпаття здобули срібло на New York Photography Awards (ФОТО)
Роботи українця про багатокультурне Закарпаття здобули срібло на New York Photography Awards (ФОТО)

Фотопроєкт «Культурний етнос Закарпаття» ужгородського фотографа Михайла Дороговича здобув срібло на конкурсі New York Photography Awards у номінації People Photography/Culture («Люди/Культура»). 

Проєкт включає серію знімків людей у традиційному для різних куточків багатонаціонального Закарпаття одязі.

«Мешканці Закарпаття, а це різні етнічні групи: українці (лемки, бойки, гуцули та долиняни), угорці, румуни, словаки, німці (шваби), євреї – змогли успадкувати надзвичайні багатства. Вони збереглися в народному побуті, одязі та тканинах, гончарному посуді. Це візерунки та орнаменти, форма та дизайн, багатство кольорів та їх призначення.

На цій території, обмеженій Карпатськими горами та гірською рікою Тисою, із суворим кліматом, проживали різні етнічні групи, але вони зуміли мирно співіснувати протягом століть, а також зберегти свою самобутність і передати її наступним поколінням. Сьогодні цю красу можна побачити у нащадків тих людей, які також живуть, працюють, творять на Закарпатті», – йдеться в описі проєкту на сайті нагороди.

За словами організаторів, фотопроєкт розповість про «неймовірне багатство найбіднішого краю, який нині впирається в чотири європейські кордони, про красу та духовне багатство закарпатців, працю майстрів, побут, гордість і колорит, що дещо зів'яв, але ще живий», - йдеться в описі проекту на сайті фотоконкурсу.

Як повідомляє «УП», фотографії були відзняті в Закарпатському музеї архітектури та побуту, де звезені з різних частин регіону будівлі формують зразок давнього закарпатського села та відтворюють побут його жителів.

«Я не думав, що цей проєкт буде таким успішним на всесвітніх конкурсах, бо знав, в них беруть участь найвідоміші фотомитці світу. А категорія Люди/Культура – це якраз про тих фотографів, у яких дуже великі бюджети, яких фінансують на державних рівнях і для них дуже престижно брати участь кожного року в цих змаганнях», – розповів Михайло Дорогович в інтерв'ю виданню.

Нещодавно фотопроєкт «Культурний етнос Закарпаття» отримав срібні нагороди на ще одному престижному міжнародному фотоконкурсі – Tokyo International Foto Awards 2022 в Японії.

Нагадаємо, редакція Guardian Picture Desk обрала фотографа Associated Press українця Євгена Малолєтку найкращим фотографом 2022 року. 

Журнал Time включив до своєї підбірки 100 найкращих фотографій 2022 року 22 фотографії, які зображають війну в Україні. Серед них 7 фотографій українських авторів, зокрема по дві знимки Євгена Малолєтки та Максима Дондюка, по одній – Єфрема Лукацького, Костянтина Ліберова та Сергія Нужненка.

Фото: New York Photography Awards

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду