detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
24.04.2023 17:36
Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі
Винний у державній зраді: закарпатця Петра Гецка заочно засудили до 20 років позбавлення волі
Засуджений закликав Путіна утворити на території західних областей України «Підкарпатську Русь». Себе ж Гецко бачив її «прем’єр-міністром».

Закарпатця, який агітував за зміну територіальної цілісності України, заочно засудили до 20 років позбавлення волі. Про це пише Суспільне із посиланням на речницю Закарпатської обласної прокуратури Катерину Хижняк. Суспільне додає, що з власних джерел дізналося, що засуджений — уродженець села Кушниця на Іршавщині Петро Гецко.

Інформацію про те, що Гецко засуджений до 20 років, опублікувало й видання «Район. Ужгород» із посиланням на повідомлення журналіста Віталія Глаголу, який поширив посилання на Єдиний судовий реєстр.

Повідомляється, що у 2014-му Гецко виїхав на територію РФ, звідки розпалював сепаратистські настрої серед закарпатців, пропагуючи ідеї «русского мира». Зокрема, він поширював відеоролики зі зверненнями до Путіна, в яких пропонував утворити на території західних областей України так звану «Підкарпатську Русь». Себе ж Гецко позиціонував її «прем’єр-міністром».

«Чоловік закликав не завершувати "спеціальну військову операцію в Україні" без урахування ряду факторів, які, на його думку, свідчать про важливу геополітичну роль Закарпаття. Таким чином він сприяв РФ у веденні підривної діяльності та продовжував виконувати злочинні завдання на замовлення кураторів з російських спецслужб», — розповіла Хижняк Суспільному.

Суд визнав уродженця Хустського району винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та в державній зраді, вчинених повторно, та заочно засудив його до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. З урахуванням попереднього вироку суду йому призначили остаточне покарання — 20 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Рішення суду можна оскаржити в апеляційному суді протягом 30 днів.

Суспільне нагадує, що у 2019 році Гецка заочно засудили до 12 років ув’язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державну зраду. Він переховувався від правосуддя на території РФ і продовжував вести підривну діяльність в умовах воєнного стану.

У 2021 році Гецка оголосили у міждержавний розшук.

Раніше «Детектор медіа» звернув увагу на те, що в російських пропагандистських ЗМІ з’явилися повідомлення про угорців, які нібито живуть в Україні і просять, аби Будапешт «захистив їх від українського геноциду». У росЗМІ йшлося про те, що українські угорці начебто почали підготовку до референдуму за приєднання окремих районів України до Угорщини. А з проханням створити «Карпатську Русь» на заході України буцімто звернулися до Москви закарпатські русини та Петро Гецко, голова міжнародного центру «Матиця русинів». «Детектор медіа» наголошує: це фейк.

Ілюстрація: Суспільне

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY