СБУ затримала інформатора росіян, який коригував атаки «Шахедів» по Одесі

СБУ затримала інформатора росіян, який коригував атаки «Шахедів» по Одесі

13 Квітня 2023
900
13 Квітня 2023
11:21

СБУ затримала інформатора росіян, який коригував атаки «Шахедів» по Одесі

900
СБУ: Інформатора затримали під час контрдиверсійних заходів на Одещині.
СБУ затримала інформатора росіян, який коригував атаки «Шахедів» по Одесі
СБУ затримала інформатора росіян, який коригував атаки «Шахедів» по Одесі

Служба безпеки України повідомила про затримання інформатора росіян, який коригував атаки дронів «Шахед» по Одесі. 

За даними слідства, поплічником окупантів виявився радіомеханік одного з одеських заводів військово-промислового комплексу.  

Зокрема, зловмисник поширював інформацію про місця розташування підрозділів Сил оборони і стратегічно важливих об’єктів оборонно-промислового комплексу Одеси.

«Саме за його координатами окупанти здійснили один з ударів іранськими дронами "Шахед" по території обласного центру», — повідомляє СБУ.

За даними СБУ, чоловік поширював у створеній ним у телеграмі групі, учасники якої були переважно росіяни, інформацію про місця розташування на оборонному підприємстві та поряд з ним підрозділів Сил оборони та їх озброєння. Крім того, інформатор «зливав» дані щодо виконання підприємством оборонних замовлень.

«Встановлено, що після російських повітряних атак фігурант фіксував та поширював у власній групі наслідки "прильотів" із деталізацією ступенів ураження атакованих обʼєктів. Ці дані ворог міг використати для здійснення повторних та підготовки нових ударів дронами-камікадзе по українському місту», — повідомляє СБУ.

Затриманому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань) та обрано запобіжний захід — тримання під вартою.  

Раніше СБУ заявила про затримання інформатора росіян, який збирав розвіддані про підрозділи Сил оборони, які охороняють Південноукраїнську атомну електростанцію.

Також СБУ повідомила про викриття інформаторки росіян, яка створила телеграм-канал для збору інформації про базування та переміщення Сил оборони на Одещині.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 із них уже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
900
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду