Ілля Пономарьов: Відповідальність за ліквідацію пропагандиста Татарського взяла Національна республіканська армія Росії

Ілля Пономарьов: Відповідальність за ліквідацію пропагандиста Татарського взяла Національна республіканська армія Росії

5 Квітня 2023
807
5 Квітня 2023
10:20

Ілля Пономарьов: Відповідальність за ліквідацію пропагандиста Татарського взяла Національна республіканська армія Росії

807
У серпні 2022-го Пономарьов повідомляв, що саме НРА несе відповідальність за вбивство Дар’ї Дугіної.
Ілля Пономарьов: Відповідальність за ліквідацію пропагандиста Татарського взяла Національна республіканська армія Росії
Ілля Пономарьов: Відповідальність за ліквідацію пропагандиста Татарського взяла Національна республіканська армія Росії

Відповідальність за ліквідацію колаборанта та пропагандиста Владлена Татарського взяла на себе російська Національна республіканська армія. Про це повідомив ексдепутат російської Держдуми, а сьогодні радикальний опозиціонер та громадянин України Ілля Пономарьов.

Пономарьов навів повний текст заяви, яку, як він стверджує, отримав від представників Національної республіканської армії (НРА).

Зокрема, у заяві йдеться, що 2 квітня 2023 року «пітерська колона» НРА організувала та здійснила акцію «проти групи Z-активістів та особисто проти відомого палія та пропагандиста війни, воєнного злочинця» Максима Фоміна, відомого як Владлен Татарський.

«Цю акцію підготовлено та здійснено нами автономно, і ми не маємо зв'язку й не отримували допомоги від жодних іноземних структур і тим більше спецслужб», — повідомляється у заяві.

Наголошується, що акція не була спрямована проти мирних громадян – «усі постраждалі належать до активних прихильників війни, які виправдовують воєнні злочини путінського режиму в Україні».

У заяві стверджують, що заарештована у РФ за підозрою у вбивстві Татарського Дар'я Трєпова не винна. Автори заяви просять російських правозахисників надати допомогу Трєповій та «іншим невинним людям, які потрапляють до лап путінських опричників».

Відзначимо, вперше про російську так звану Національну республіканську армію стало відомо 21 серпня 2022 року, коли колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов заявив, що саме НРА взяла на себе відповідальність за вбивство дочки «ідеолога Путіна» Олександра Дугіна Дар'ї Дугіної.

Тоді ж Пономарьов зачитав «маніфест» НРА, який зокрема проголошував, що Путін є «узурпатором влади та військовим злочинцем» і має бути «скинутий і знищений».

У серпні також повідомлялося, що Національна республіканська армія підписала декларацію про співпрацю та координацію з легіоном «Свобода Росії». Вони планували створити спільний політичний центр, який очолить російський опозиційний політик Ілля Пономарьов.

Ілля Пономарьов — політичний діяч, підприємець, колишній депутат Державної думи Росії. У березні 2014 року став єдиним із 450 російських депутатів, хто проголосував проти анексії Криму. З 2016 року Пономарьов живе в Україні, а у 2019 році отримав українське громадянство. 24 лютого 2022 року Пономарьов заснував медіапроєкт «Утро февраля».

Нагадаємо, 2 квітня у Санкт-Петербурзі у кафе «Стрит-бар» стався вибух, внаслідок чого загинув відомий російський «воєнкор» Владлен Татарський, у якого там був творчий вечір.

Одразу після вбивства колишній депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов у коментарі для ЗМІ натякнув, що знає, хто ліквідував Фоміна. «Коментар буде завтра, коли ми отримаємо офіційну позицію групи, яка реалізувала цю акцію», — сказав він.

Національний антитерористичний комітет Росії звинуватив у вбивстві Татарського українські спецслужби і прихильників Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального.

Перед тим Міністерство закордонних справ Росії, коментуючи загибель пропагандиста, поскаржилося на «загрози від київського режиму», хоч прямо і не звинуватило Україну у вбивстві. Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк заперечив причетність Києва до загибелі Татарського.

Російські силовики затримали буцімто виконавицю вбивства Дар’ю Трепову, яка начебто є прихильницею Фонду Навального. 4 квітня Басманний районний суд Москви заарештував Дар’ю Трепову до 2 червня.

Згодом низка російських Telegram-каналів з посиланням на «джерела» написала, що нібито виконавицю замаху Дар’ю Трепову буцімто «завербував»  російський журналіст Роман Попков, який живе в Україні, нібито від імені співробітника СБУ. Сам Попков заявив, що не має жодного стосунку до вбивства Татарського.

Владлен Татарський — це псевдонім колаборанта Максима Фоміна, який родом з Макіївки. До початку російсько-української війни Фомін декілька років провів у в'язниці в Горлівці за грабіж, але 2014 року опинився на свободі після того, як тюрма потрапила під обстріл. Він долучився до збройних формувань бойовиків, воював, зокрема, під керівництвом Ігоря Безлера, потім «був змушений перейти на службу» в підрозділ терористичної організації «ЛНР».

З початку повномасштабного вторгнення Фомін-Татарський набув популярності завдяки дописам про війну, у яких він підтримував російську армію. Перебував під санкціями України за поширення російської пропаганди та виправдання агресії РФ проти України. Закликав завдавати ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі, щоб «не працювали лікарні й померло більше українців».

Фото: AFP / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
807
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду