«Радіо Свобода» щодо можливого призначення Клішина керівником інтернет-відділу «Настоящего времени»: Пошук кандидата триває, а інша інформація не відповідає дійсності

«Радіо Свобода» щодо можливого призначення Клішина керівником інтернет-відділу «Настоящего времени»: Пошук кандидата триває, а інша інформація не відповідає дійсності

1 Квітня 2023
1738
1 Квітня 2023
13:02

«Радіо Свобода» щодо можливого призначення Клішина керівником інтернет-відділу «Настоящего времени»: Пошук кандидата триває, а інша інформація не відповідає дійсності

1738
Мовник зазначив, що «все керівництво та персонал медіакорпорації "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода", незалежно від національності, зобов'язані надавати достовірну та точну інформацію про боротьбу України за свободу та демократію».
«Радіо Свобода» щодо можливого призначення Клішина керівником інтернет-відділу «Настоящего времени»: Пошук кандидата триває, а інша інформація не відповідає дійсності
«Радіо Свобода» щодо можливого призначення Клішина керівником інтернет-відділу «Настоящего времени»: Пошук кандидата триває, а інша інформація не відповідає дійсності

«Радіо Свобода» заявило, що пошук кандидата на керівну посаду в інтернет-відділі телеканалу «Настоящее время», яку ймовірно міг обійняти пропагандист Ілля Клішин, продовжується. 

Мовник також зазначив, що «думка про те, що "Радіо Свобода" не служить українській аудиторії у цей важливий момент, коли Україна бореться за свою демократію, є абсурдною».

«Детектор медіа» наводить текст заяви «Радіо Свобода» повністю.

Пошук кандидата на керівну посаду у digital-департамент телеканалу «Настоящее время» продовжується. Інша інформація не відповідає дійсності. 

«Настоящее время» — це 24/7 російськомовна цифрова мережа, яка пріоритетно висвітлює незаконне повномасштабне вторгнення Росії в Україну для російськомовної аудиторії у співпраці з нашою українською службою. Висвітлення цих подій телеканалом «Настоящее время» сприяло значному зростанню аудиторії «Радіо Свободи» в Росії за останній рік. Матеріали використовуються в 23 країнах, де працює медіакорпорація «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода», щоб надавати об'єктивну інформацію про жорстоку агресію Путіна проти України допомагати протистояти кремлівським наративам про війну. 

У керівництві телеканалу «Настоящее время» працюють громадяни з багатьох країн, в тому числі з України, які мають досвід роботи з аудиторією в Росії та російській діаспорі. Незалежно від національності, все керівництво та персонал медіакорпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» зобов'язані надавати достовірну та точну інформацію про боротьбу України за свободу та демократію.

Завдяки українській службі «Радіо Свобода» щотижня надає інформацію мільйонам українців. «Радіо Свобода» нещодавно створила більше нових проєктів для української аудиторії: відкрила новий офіс у Львові, запустила нове ранкове шоу на YouTube та проєкт для українців, які були вимушено переміщені через війну.

Журналісти «Радіо Свобода» щодня ризикують своїм життям в Україні. Одна з наших колег, Віра Гирич, заплатила найвищу ціну за свою роботу в квітні 2022 року. Сама думка про те, що «Радіо Свобода» не служить українській аудиторії у цей важливий момент, коли Україна бореться за свою демократію, є абсурдною.

Нагадаємо, у п'ятницю, 31 березня, ведуча та журналістка «Настоящего времени» Ірина Ромалійська підтвердила «Детектору медіа», що Ілля Клішин не буде керувати інтернет-командою «Настоящего времени», яка відповідає за сайт, YouTube та всі соцмережі видання.  За її словами, про це рішення зранку 31 березня повідомив співробітникам директор телеканалу «Настоящее время» Павло Буторін.  

Окрім цього, комунікаційна директорка «Радіо Свободи» відповіла нам, що «Радіо Свобода не коментує конкретні кадрові питання, пошук на згадану вакансію триває». 

До «Настоящего времени» Ілля Клішин керував сайтом російського телеканалу «Дождь» і був керівником інтернет-редакції російськомовного телеканалу RTVI. 

За час війни Росії проти України Ілля Клішин кілька разів висловлював свої погляди у матеріалах пропагандистського змісту. Наприклад, «Как России сохранить Крым после Путина»: «Задача стоит именно так: как сохранить Крым в новой России и как добиться его признания в составе нашей страны Западом и, главное, Украиной. Важно понимать, что варианта отдать его обратно нет [...] Западным партнерам следует дать понять, что речь идет об историческом выборе, и, возможно, даже преувеличить масштаб внутреннего сопротивления, которое жаждет компенсации за него».

Раніше, за інформацією джерел «Детектора медіа», Іллю Клішина представили співробітникам «Настоящего времені» як керівника онлайн-команди 29 березня. До виконання обов’язків він мав приступити пізніше, після оформлення візи. Його призначення викликало обурення в української, білоруської та частини російської команди видання через погляди чоловіка.

Водночас на запитання «Детектора медіа»  Вікторія Беннер, комунікаційна директорка «Радіо Свободи» 30 березня («Настоящее время» — це спільний проєкт «Радіо Свободи» та «Голосу Америки»)  відповіла: «Ми ще не фіналізували призначення нового директора інтернет-команди "Настоящего времени"».

Як «Детектору медіа»  стало відомо з наших джерел, українські співробітники обурюються, що на всі керівні посади в редакції «Настоящего времени», навіть під час повномасштабної війни Росії проти України, призначають вихідців із Росії. Ще до повномасштабної війни між російським менеджментом у головному офісі та українською командою виникали ідеологічні розбіжності. Також серед співробітників «Настоящего времени» є вихідці з російських державних пропагандистських каналів. 

Сума цих факторів змушує українську частину редакції «Настоящее время» перейматися через загрозу бути виключеними з переліку іноземних телеканалів, які дозволено ретранслювати в Україні. 

Кадровий скандал із російськими пропагандистами стався також у Російській службі «Голосу Америки». Там взяли на роботу Гаррі Княгницького, пропагандиста НТВ, що знімав сюжети про «ополченцев». Після звернення українських медійників та обурення співробітників самого «Голосу Америки» колишнього пропагандиста відправили в оплачувану відпустку. Рішення щодо його подальшої долі досі не прийняли.

Фото: Андрій Дубчак/«Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1738
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду