Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України

Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України

31 Березня 2023
3796
31 Березня 2023
12:40

Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України

3796
Матеріали цих сайтів перевірили на маніпуляції, фейки, мову ворожнечі, чорний піар чи замовні матеріали. У їхніх новинах не виявлено джинси та переважно дотримана журналістська етика.
Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України
Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України

Експерти Інституту масової інформації на основі моніторингових досліджень підготували список найякісніших і найбільш відповідальних українських онлайн-медіа. До нього увійшли редакції Суспільного, hromadske, «Ліги», «Української правди», «Укрінформу», «Дзеркала тижня», «Бабеля», НВ та «Еспресо».

Такими є результати двоетапного глибинного моніторингу онлайн-медіа, який ІМІ провів у лютому-березні 2023 року. В рамки цього моніторингу не увійшли українські сторінки іноземних медіа.

За результатами аналізу, рівень дотримання професійних стандартів на ресурсах, які ввійшли до Білого списку, в середньому становить близько 95%. У центральній стрічці новин на цих сайтах до моніторингової вибірки не потрапило джинси (хоча потрапили матеріали з неналежним маркуванням). Також ці сайти в переважній більшості матеріалів дотримуються журналістської етики.

На першому етапі дослідження 50 популярних українських онлайн-медіа, дібраних на основі даних попередніх моніторингів ІМІ, SimilarWeb та Gemius, оцінювали на предмет наявності маніпуляцій, фейків, мови ворожнечі, чорного піару, порушень етики, наявності матеріалів з ознаками замовлення. 

На другому етапі медіа, які пройшли перший етап, аналізували за критеріями дотримання стандартів балансу, достовірності та відокремлення фактів від коментарів, а також на предмет прозорості — наявності на сайті контактів, редакційної політики, даних про власника, інформації про людей, відповідальних за контент тощо. 

Повна методологія дослідження доступна за посиланням.

Відзначимо, за даними попереднього моніторингу ІМІ, проведеного у липні-вересні 2022 року, до переліку найякісніших і відповідальних українських медіа ввійшли Суспільне, hromadske, Liga.Net, «Українська правда», «Укрінформ», «Радіо Свобода», ZN.UA, НВ та «Бабель».

Натомість моніторинг тоді виявив, що ринок джинси в медіа почав відроджуватися, а сайтами-антилідерами за розміщення матеріалів з ознаками замовності стали «Обозреватель», «Гордон» та УНІАН.  

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3796
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду