detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
31.03.2023 12:40
Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України
Моніторинг ІМІ визначив дев’ять найякісніших онлайн-медіа України
Матеріали цих сайтів перевірили на маніпуляції, фейки, мову ворожнечі, чорний піар чи замовні матеріали. У їхніх новинах не виявлено джинси та переважно дотримана журналістська етика.

Експерти Інституту масової інформації на основі моніторингових досліджень підготували список найякісніших і найбільш відповідальних українських онлайн-медіа. До нього увійшли редакції Суспільного, hromadske, «Ліги», «Української правди», «Укрінформу», «Дзеркала тижня», «Бабеля», НВ та «Еспресо».

Такими є результати двоетапного глибинного моніторингу онлайн-медіа, який ІМІ провів у лютому-березні 2023 року. В рамки цього моніторингу не увійшли українські сторінки іноземних медіа.

За результатами аналізу, рівень дотримання професійних стандартів на ресурсах, які ввійшли до Білого списку, в середньому становить близько 95%. У центральній стрічці новин на цих сайтах до моніторингової вибірки не потрапило джинси (хоча потрапили матеріали з неналежним маркуванням). Також ці сайти в переважній більшості матеріалів дотримуються журналістської етики.

На першому етапі дослідження 50 популярних українських онлайн-медіа, дібраних на основі даних попередніх моніторингів ІМІ, SimilarWeb та Gemius, оцінювали на предмет наявності маніпуляцій, фейків, мови ворожнечі, чорного піару, порушень етики, наявності матеріалів з ознаками замовлення. 

На другому етапі медіа, які пройшли перший етап, аналізували за критеріями дотримання стандартів балансу, достовірності та відокремлення фактів від коментарів, а також на предмет прозорості — наявності на сайті контактів, редакційної політики, даних про власника, інформації про людей, відповідальних за контент тощо. 

Повна методологія дослідження доступна за посиланням.

Відзначимо, за даними попереднього моніторингу ІМІ, проведеного у липні-вересні 2022 року, до переліку найякісніших і відповідальних українських медіа ввійшли Суспільне, hromadske, Liga.Net, «Українська правда», «Укрінформ», «Радіо Свобода», ZN.UA, НВ та «Бабель».

Натомість моніторинг тоді виявив, що ринок джинси в медіа почав відроджуватися, а сайтами-антилідерами за розміщення матеріалів з ознаками замовності стали «Обозреватель», «Гордон» та УНІАН.  

Фото: istockphoto.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY