9 онлайн-медіа можна назвати якісними і відповідальними – ІМІ

9 онлайн-медіа можна назвати якісними і відповідальними – ІМІ

26 Вересня 2022
2652
26 Вересня 2022
19:38

9 онлайн-медіа можна назвати якісними і відповідальними – ІМІ

2652
Інститут масової інформації провів двоетапний моніторинг, взявши за основу дослідженння UnitedforNews, The Journalism Trust Initiative та команди Internews Network.
9 онлайн-медіа можна назвати якісними і відповідальними – ІМІ
9 онлайн-медіа можна назвати якісними і відповідальними – ІМІ

Експерти Інституту масової інформації визначили перелік найякісніших і відповідальних українських медіа. Про це йдеться в у моніторингу ІМІ, який було проведено у липні-вересні 2022 року.

У цьому списку Суспільне, hromadske, Liga.Net, «Українська правда», «Укрінформ», «Радіо Свобода», ZN.UA, НВ, та «Бабель».

На першому етапі дослідження експерти ІМІ визначили 50 популярних українських онлайн-медіа. Основою слугували дані попередніх моніторингів ІМІ, SimilarWeb та Gemius. При цьому ЗМІ оцінювалися на предмет наявності маніпуляцій, фейків, мови ворожнечі, чорного піару, порушень етики, наявності матеріалів з ознаками замовлення.

На другому етапі дослідження медіа, які пройшли перший етап, аналізувалися за такими критеріями: дотримання стандартів балансу, достовірності та відокремлення фактів від коментарів, а також на предмет прозорості – наявності на сайті контактів, редакційної політики, даних про власника, інформації про людей, відповідальних за контент, тощо.

За результатами аналізу ІМІ, рівень дотримання професійних стандартів на вебсайтах, які ввійшли до «білого списку» ІМІ, в середньому становить близько 96%. У центральній стрічці новин на цих сайтах не виявлено джинси (хоча траплялися матеріали з неналежним маркуванням), мови ворожнечі, сексизму та фейків, відзначють експерти.

Прикладами для ІМІ у цьому моніторингу стали подібні міжнародні ініціативи United for News, The Journalism Trust Initiative та команди Internews Network. Повна методологія дослідження доступна за посиланням.

Нагадаємо, на початку вересня сім українських медіа було відзначено премією Free Media Pioneer 2022. Це Агенція розвитку локальних медіа «Або», hromadske, «Слідство.Інфо», StopFake, The Kyiv Independent, Ukraїner та «Українська правда». У Міжнародному інституті преси цю нагороду присудили «за сміливість, якісні репортажі, непохитну відданість у служінні місцевим громадам та протистоянні викликам і небезпекам, пов’язаним із загарбницькою війною Росії».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду