Найвищий рівень дотримання стандартів у четвертому кварталі 2021 року показали шість сайтів – ІМІ

Найвищий рівень дотримання стандартів у четвертому кварталі 2021 року показали шість сайтів – ІМІ

30 Грудня 2021
1673
30 Грудня 2021
16:38

Найвищий рівень дотримання стандартів у четвертому кварталі 2021 року показали шість сайтів – ІМІ

1673
Моніторинг проходив у грудні 2021 року.
Найвищий рівень дотримання стандартів у четвертому кварталі 2021 року показали шість сайтів – ІМІ
Найвищий рівень дотримання стандартів у четвертому кварталі 2021 року показали шість сайтів – ІМІ

Інститут масової інформації (ІМІ) оприлюднив список з шести сайтів, які показали найвищий рівень дотримання стандартів у четвертому кварталі 2021 року.  

Найвищий рівень дотримання стандартів (понад 96% матеріалів, написаних без порушень професійних стандартів) показали у четвертому кварталі такі сайти: «Суспільне», «Дзеркало тижня», «Ліга», «Українська правда», «Бабель», «Громадське».

Другу сходинку посіли «Укрінформ» та «Інтерфакс-Україна», третю – «Еспресо» та УНН, четверту – сайт НВ, п’яту – Гордон, РБК-Україна, Цензор, Кореспондент, шосту – 24 канал, сайт Букви опустився на сьому позицію, на восьмій – ТСН, на дев’ятій – Обозреватель та Главком, на десятій – Сегодня.

Найбільше незбалансованих новин виявилося на сайтах «Страна» та «Політека», які посіли 11 та 12 позиції відповідно.

Баланс думок і точок зору

Дотримання стандарту балансу думок і точок зору погіршилося, в порівнянні з попереднім періодом моніторингу, майже на 2% і склав 92,5% в середньому серед усіх досліджуваних медіа.

Не зафіксовано порушень цього стандарту на 6 сайтах: «Ліга», «Суспільне», «Громадське», «Бабель», «Дзеркало тижня», «Кореспондент». Порівняно з попереднім кварталом середній показник дотримання стандартів на сайтах-лідерах рейтингу не змінився.

Достовірність

Рівень дотримання стандарту достовірності в порівнянні з попереднім періодом моніторингу практично не змінився, і становить 94,6%.

На 100% стандарту достовірності дотримались сайти «Ліга», «Бабель», «Дзеркало тижня», «Українська правда», «Громадське» та «Укрінформ». Найнижчий рівень дотримання стандарту достовірності зафіксовано на сайті «Страна».

Українські сайти, які порушували цей стандарт, у своїх матеріалах забували вказати джерела взагалі (особливо це стосувалось новин із слухань у справі МН17, які проходили в Нідерландах), траплялися і новини з невідомих акаунтів із соцмереж.

Відокремлення фактів від коментарів

Дотримання стандарту відокремлення фактів від коментарів погіршилося, як порівняти з попереднім періодом моніторингу, майже на 3% і склало 87,5% в середньому серед усіх досліджуваних медіа.

Не зафіксовано порушень цього стандарту на сайтах «Суспільне», «Громадське», «Ліга», «Українська правда», «Укрінформ», та «Гордон». Найнижчі показники дотримання цього стандарту зафіксовано на сайтах «Політека» та «Страна».

Найчастіше цей показник порушується в матеріалах з маніпуляціями, проросійською пропагандою, та в матеріалах про шоубізнес.

З наступного року ІМІ перегляне підбірку сайтів для регулярного моніторингу та розширить підходи до методології і регулярності оцінювання. Окрім того, до оцінювання за стандартами «Білого списку» буде включено сторінки медіа в соцмережах.

Фото: russell davies/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1673
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду